Linkovi

Bušov kandidat za direktora CIA-e mogao bi se suočiti sa protivljenjem u Kongresu


Očekuje se da bi predsednik Buš već sutra mogao da saopšti ime kandidata za novog direktora Centralne obaveštajne agencije.

Prema svim nagoveštajima, taj kandidat će biti sadašnji zamenik nacionalnog direktora svih obaveštajnih agencija, general Majkl Hejden, koji na svom sadašnjem položaj nadzire i koordiniše rad različitih obaveštajnih agencija federalne vlade. Neki od uticajnih članova Kongresa hvale Hejdena kao briljantnog kandidata koji odlično poznaje obaveštajnu delatnost. Ipak, ima i zabrinutosti zbog činjenice da bi vojno lice došlo na čelo CIA-e koja je civilna organizacija. Upozorenje u tom smislu izneo je predsedavajući odbora za obaveštajnu delatnost Predstavničkog doma, Piter Hokstra, koji kaže da je sa njim upoznao i Belu kuću. Hokstra je u nastupu u programu tv mreže Foks rekao da bi postavljanje generala na čelo CIA-e komplikovalo napore za reformu i jačanje te agencije i da bi moglo da pojača tenzije koje već postoje izmedju CIA-e i vojske.

«Mislim da ne možete da potcenite teškoće u obnovi, i transformaciji CIA-e, a debata o imenovanju vojnog lica za direktora CIA-e nije nam potrebna u ovom trenutku.»

Ukoliko Hejden bude imenovan i bude potvrdjen od strane Senata, vojna lica bi bila na čelu svih vodećih američkih obaveštajnih agencija. U nastupu u programu tv mreže ABC Dajen Fajnstajn, vodeći demokrata u senatskom odboru za obaveštajnu delatnost, rekla je da to telo razmatra meru kojom bi se odredilo da direktor CIA-e mora da bude civil. General Hejden je inače bivfi direktor Nacionalne bezbednosne agencije i u tom svojstvu je imao ulogu u pokretanju kontroverznog programa prisluškivanja telefonskih razgovora osoba osumnjičenih za kontakte sa teroristima bez sudskog naloga, koji je ta agencija sprovodila. Senator Fajnstajn predvidja da bi taj program ponovo mogao da dodje pod lupu javnosti tokom procesa potvrdjivanja Hejdena za direktora CIA-e.

«Možete biti sigurni da će članovi Kongresa imati pitanja o tom programu, tim više što su predsednik i administracija izabrali da ne koriste pravna sredstva, to jest da traže sudski nalog, u skladu sa postojećim zakonom, a to je trebalo da urade,» rekla je senator Fajnstajn.

Predsedavajući senatskog odbora za obaveštajnu delatnost, koji će voditi pretres o potvrdjivanju novog direktora CIA-e, republikanac Pet Roberts iz Kanzasa, najavio je da će taj proces biti temeljit i iscrpan. Senator Roberts nije nagovestio da li će podržati generala Hejdena ukoliko bude imenovan, naglasivši umesto toga da CIA prolazi kroz fazu transformacije iz Hladnog rata u rat protiv terorizma i da će, ko god bude na čelu agencije, morati da ispuni specfične zahteve koje ta situacija postavlja.

XS
SM
MD
LG