Linkovi

Dok se Amerikanci sve više goje neke kompanije izvlače iz toga dobit


Dok se Amerikanci sve više goje, neke kompanije izvlače iz toga dobit izradjujujući - na primer - dušeke sa jačim federima, kolica za veće bebe, pa čak i veće mrtvačke sanduke.

Fotografija objavljena u izveštaju novinske agencije AP o gojaznosti i njoj podešenih proizvoda prikazuje čoveka koji stoji pored mrtvačkog sanduka ogromnih razmera: širina mu je 132 cm, umesto uobičajenih 70 cm. Prema zvaničnim podacima, dve trećina muškaraca i žena i jedna trećina dece u Americi pate od gojaznosti! Krivica za to se uglavnom baca na restorane brze hrane mada većina njih sada nudi i zdravije alternative prženim krompirićima i hamburgeru. Još veći krivac je u stvari takozvana prodavnica-svaštara kojih ima na sve strane i koje su nekako zgodne za brzo svraćanje. Tako na primer, prema pisanju ovdašnjeg Vašingston posta, takva jedna prodavnica u blizi osnovne škole u jednoj siromašnijoj četvrti grada prodala -- u roku od svega 5 dana -- 640 kesa čipsa prelivenog medom i sirom, 140 kesa zasoljenog čipsa, 240 pakovanja kolača i -- 2400 flaša slatkih gaziranih pića!

Vlasnik radnje se ponosi svojim asortimanom i niskim cenama i kaže da deca kod njega dobiju najjeftiniji mogući doručak. Naravno, ništa od pomenutog ne spada u zdravu hranu... Ali visokokaliričnu hranu sa puno šećera i masti ne konzumiraju samo Amerikanci plitkog džepa. Nedavno je jedan bračni par posle dužeg putovanja po američkom jugu objavio svoje beleške o tome šta se nudi po prodavnicama namirnica koje se obično nalaze u sastavu pumpnih stanica. Većina njih nije imala da ponudi ni jednu jedinu jabuku ili bananu, kao ni mleko sa nižim procentom masnoće. Ali zato su im police bile pretrpane slatkim gaziranim napitcima, pivom, kobasicama, čipsovima i slatkišima. Par je ipak na jednom mestu našao i kutiju cerealija ali, naravno, zasladjenih. Sa takvom ponudom nekvalitetne hrane na tako puno mesta -- nije ni čudo što u Americi ”rastu“ stolice u bioskopima, brojevi donjeg veša -- i mrtvački sanduci.

XS
SM
MD
LG