Linkovi

Izuzetne mere bezbednosti zbog dolaska američkog potpredsednika u Dubrovnik


Glavne teme razgovora koje su u Dubrovniku vodili Hrvatski predsednik Mesić i američki potpredsednik Čejni bile su ukupni odnosi Hrvatske i SAD-a te stanje u regiji.

Mesić i Čejni razgovarali su i o reformama koje Hrvatska provodi na putu u EU i NATO te o hrvatskom doprinosu borbi protiv terorizma u svetu. Mesić je nakon sastanka rekao da je Čejnija upoznao s željama Hrvatske da "zemlje jugoistočne Evrope što pre dobiju priliku za uključivanje u EU" te da će Hrvatska kao lider u regiji pridoneti tome i prva ispuniti kriterije i standarde za uključivanje u EU i NATO.

Na sastanku se, prema njegovim rečima, nije govorilo o spornom članku 98, odnosno o sporazumu o neizručivanju američkih vojnika ICC-u. Hrvatska strana upoznala je visokoga gosta iz SAD-a sa naporima koji se poduzimaju u sklopu borbe protiv globalnog terorizma, posebno o sudelovanju Hrvatske u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu, napominjući kako "Hrvatska doprinosi maksimalno koliko može". Čejni je, prema Mesićevim rečima, pozdravio angažman Hrvatske u ISAF-u i najavljeno povećanje hrvatskog kontigenta u toj misiji sa 50 na 150 vojnika sredinom 2006. Mesić je rekao da se razgovaralo i o prilikama u drugim regijama, posebno o krizama na Bliskom istoku, za koje je rečeno da "generišu globalni terorizam" kao najteži problem savremenog sveta.

Američki potpredsednik se nakon sastanka uputio u šetnju Stradunom i u obilazak dubrovačkoga Starog grada, gde se sastao sa gradonačelnicom Dubravkom Šujicom, koja mu je u Franjevačkoj knjižari poklonila statuu sv. Vlaha i dokumente iz 18. veka sa preporukom za uspostavljanje diplomatskih odnosa s SAD-om. Potpredsednik SAD-a se sastatao sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, na večeri u poznatom dubrovačkom restoranu Nautika. Sutra će učestvovati na sastanku sa predsednicima vlada zemalja Američko-jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije - Ivom Sanaderom, Vladom Bučkovskim i Sali Berišom, koji je glavni povod njegove posete Dubrovniku.

Dik Čejni je najviši zvaničnik administracije predsednika Buša koji je do sada posetio Hrvatsku. Pre njega Hrvatsku je 2004. posetio ministar obrane Donald Ramsfeld. Dolazak Čejnija koji je sleteo na aerodrom Ćilipi popraćen je izuzetnim merama bezbednosti zbog kojih je zatvorena 25 kilometara duga saobraćajnica od aerodroma do grada i hotela Palas gde će visoki gost odsesti. Na svakih 100 metara od Ćilipa do grada uz put su pripadnici specijalne policije a sva parkirana vozila su uklonjena. Sa trase puta, kao i delova grada koje će Čejni posetiti, uklonjeni su poštanski sandučići, kante za smeće, zavareni kanalizacioni šahtovi i cevi saobraćajnih znakova.

Građani su obavešteni da treba da zatvore prozore na ulicu kojom će prolaziti kolona. Zabranjen je i saobraćaj plovila 200 metara u akvatoriju Lapada, gde se nalazi hotel Palas. Pred gradskim zidinama Dubrovnika usidren je američki brod za nosače aviona.


XS
SM
MD
LG