Linkovi

Bler izmenio sastav kabineta posle poraza na lokalnim izborima


Britanski premijer Toni Bler izmenio je sastav svog kabineta pošto je njegova Laburistička stranka podnela veliki poraz na lokalnim izborima širom Engleske.

Vlada Tonija Blera suočena je sa jednim od najvećih izazova, posle lokalnih izbora koji su pokazali nagli uspon popularnosti opozicione, Konzervativne stranke. Ministar finansija i, kako se najčešće smatra, Blerov naslednik na kormilu stranke, Gordon Braun, rekao je za britanski radio da su ovi izbori predstavljali poslednji poziv Laburističkoj stranci, uzdrmanoj skandalima, da se prene i ponovo stekne poverenje javnosti:

”Mislim da uvek postoji opasnost kada je neka stranka na vlasti devet godina, i ovo je hitac upozorenja koji moramo da uzmemo u obzir.“

Premijer Bler počeo je da menja sastav kabineta samo nekoliko sati po objavljivanju rezultata izbora, smenivši ministre odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova. Prvi je smenjen ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark, čiji položaj je počeo da se ljulja nedavno, kada je otkriveno da je njegovo ministarstvo oslobodilo više od hiljadu stranaca sa kriminalnom prošlošću, koji su trebali da budu razmotreni za deportaciju. Klark je izjavio da se vraća u poslaničku klupu u Donjem domu parlamenta:

”Premijer je, u skladu sa svojim pravima i odgovornošću, zaključio da bi moj ostanak na položaju ministra unutrašnjih poslova verovatno smetao neophodnim reformama. Mislim da ne bi bilo u redu da pod tim okolnostima ostanem u vladi.“

Novi ministar unutrašnjih poslova je Džon Reid, bivši ministar odbrane, dok će Reida na tom mestu zameniti Des Braun. U okviru druge krupne promene, Džek Strou je premešten na položaj lidera laburista u Donjem domu, dok je novi sekretar za inostrane poslove postala Margaret Beket. Lider Konzervativne stranke, Dejvid Kameron, podsmehnuo se ovim promenama:

”Mislim da te promene neće biti dovoljne. Ovoj zemlji nisu potrebne promene u vladi, potrebna nam je promena vlade.“

Na upravo sprovedenim lokalnim izborima popularnost konzervativaca skočila je na 40 odsto, što je njihov najbolji rezultat od 1992. godine. Laburisti i treća britanska stranka, liberalne demokrate, osvojile su po oko 25 procenata glasova.

XS
SM
MD
LG