Linkovi

Direktor CIA-e Porter Gos podneo ostavku


Direktor Centralne obaveštajne agencije, Porter Gos, podneo je juče ostavku posle nepune dve godine na tom položaju.

Predsednik Buš je rekao da je Porter Gos na položaju direktora Centralne obaveštajne agencije pokazao integritet i profesionalnost i zahvalio mu se na otvorenim savetima. Predsednik je ukazao da je obaveštajna agencije tokom njegove dužnosti na položaju direktora prolazila kroz promene.

“Porterov mandat je bio obeležen tranzicijom Centralne obaveštajne agencije. On je kao sposoban lider pomogao integraciji te agancije u obaveštajne strukture, a to je težak posao.”

Predsednik Buš je dodao da je Porter Gos pokrenuo petogodišnji plan čiji je cilj da se poveća broj analitičara i operativaca u CIA-i, a koji će pomoći SAD da pobedi u borbi protiv terorizma. Džordž Buš je to saopštio novinarima u Beloj kući u prisustvu Portera Gosa koji nije obrazložio svoju odluku o ostavci. Rekao je samo da mu je bila čast da služi Beloj kući i američkom narodu.

“Želim da vam raportiram da je Centralna obaveštajna agencija u dobrom stanju i da se kreće u dobrom pravcu. Iskreno sam uveren da smo se dramatično popravili.”

Porter Gos je takodje izrazio uverenje da voćstvo predsednika Buša i nastojanja da se zaštiti američki narod ostvaruju uspeh i da je zbog toga zemlja bezbednija. CIA je već nekoliko godina pod udarom kritike zbog davanja obaveštajnih podataka sumnjivog kvaliteta iz perioda pre rata u Iraku i zbog propusta da sa drugim ograncima američke obaveštajne službe podeli neke relevantne informacije pre terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Još nije poznato ko će naslediti Portera Gosa na čelu Centralne obaveštajne agencije.

XS
SM
MD
LG