Linkovi

Odbor UN protiv torture kritikovao način na koji SAD vode rat protiv terorizma


U Odboru Ujedinjenih nacija protiv torture, koji istražuje da li se SAD pridržavaju Konvencije protiv torture, američki predstavnici su energično ustali u odbranu načina na koji se vlasti ophode prema osobama osumnjičenim za terorističke aktivnosti. Odbor 10 nezavisnih stručnjaka je izrazio zabrinutost zbog načina na koji SAD vode rat protiv terorizma.

Šef američke delegacije, pravni savetnik Državnog sekretarijata Džon Belindžer, pružio je uveravanja Odboru da SAD osudjuju torturu i da je ne primenjuju.

“Želim da ponovo naglasim predanost američke vlade nacionalnim i medjuanrodnim obavezama da se totura iskoreni i spreče okrutan, neljudski, ponižavajući tretman i kažnjavanje širom sveta. Krivični zakonik SAD bez izuzetka zabranjuje torturu.”

Belindžer je rekao članovima Odbora da je svestan brojnih optužbi o raznim akcijama SAD i apelovao na njih da ne veruju u sve ono što čuju.

“Narušava se kvalitet našeg dijaloga... ako se usredsredimo na puke tvrdnje i šačicu konkretnih slučajeva zloupotrebe i grešaka koji su se dogodili u kontekstu američkog oružanog sukoba sa Al Kaidom. Ne želim da omalovažavam značaj tih slučajeva niti da odvraćam pažnju od njih. Ali, predlažemo da odbor ne izgubi iz vida činjenicu da ti incidenti nisu sistematski problem.”

U okviru debate 30 američkih predstavnika i 10 članova Odbora protiv toruture, Odbor je želeo da sazna koje mere SAD preduzimaju kako bi se sprečilo ponavljanje incidenata poput onih koji su se desili u iračkom zatvoru Abu Graib. Odbor je takodje izrazio zabrinutost zbog odbijanja SAD da osude praksu simuliranog davljenja optuženika kao vid torture ili okrutnog tretmana. Još jedno ključno pitanje odnosilo se na praksu prebacivanja osumnjičenih terorista u druge zemlje za koje se zna da pribegavaju torturi. Organizacije za zaštitu ljudskih prava pridaju veliki značaj ovom pretresu. Zvaničnica grupe ”Hjuman rajts voč,“ Dženifer Daskal, izjavila da je to prvi put da SAD pred jednim medjuanrodnim telom odgovaraju za svoje postupke od kako je 2001. počeo rat protiv terorizma.

“Od tada su SAD usvojile i primenile niz postupaka, a ovo je prvi put da za te postupke snose odgovornost pred jednim medjunarodnim telom.”

Od američke delegacije je zatraženo da u ponedeljak pruži Odboru protiv toruture odgovore na dodatna pitanja, pokrenuta na današnjem pretresu.

XS
SM
MD
LG