Linkovi

Galjak: EU i njen visoki predstavnik nemaju nameru da "dižu ruke" od Srbije


Otkazivanje pregovora sa Beogradom bilo je neizbežno, ukazuju u kancelariji visokog predstavnika EU, Havijera Solane, uz podsećanje da bi hitan transfer Ratka Mladića u Hag otvorio mogućnost da se Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji zaključi ove jeseni.

Evropska unija i njen visoki predstavnik nemaju nameru da "dižu ruke" od Srbije, poruka je koju prenosi šef Solaninog kabineta, Kristina Galjak, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike:

"Pravac u kojem mi želimo da se razvija situacija sa Srbijom jeste da se postigne puna saradnja sa Hagom, a Evropska unija će tada biti u stanju da odmah nastavi i što pre moguće zaključi pregovore. Istovremeno želimo da još jednom ponovima da Srbija ima punopravno mesto u porodici evropskih nacija i želimo da se to što pre ostvari. Zato nije bilo nikakve alternative za Evropsku uniju nego da prekine pregovore u ovom trenutku, sve dok se ne postigne puna saradnja sa haškim sudom".

Sličnu poruku je Solana telefonski preneo i predsedniku Srbije, Borisu Tadiću:

"Kontakt sa predsednikom Tadićem je bio važan da potvrdi da je jedan od osnovnih principa EU, saradnja sa Haškim sudom, neizbežna obaveza. Ali to je bila i poruka predsedniku i svim stanovnicima zemlje da Srbija pripada Evropi i da će, pre ili kasnije, postati njen član. Medjutim, pre toga moramo da se uverimo da je saradnja sa Hagom u potpunosti ispunjena".

Šef Solaninog kabineta ne vidi direktnu vezu izmedju otkazivanja pregovora i referenduma u Crnoj Gori, čije pripreme su, po njoj, dobro vodjene dok kampanja uzima mah. Galjakova kaže da se u Savetu ministara nadaju i žele da veruju da sadašnja zbivanja sa pregovorima neće uticati na odluku crnogorskih glasača o obliku budućih veza sa Srbijom. Ona ipak priznaje da su posledice otkazivanja pregovora neizbježne i po CG:

"Istina je da je proces približavanja EU sada zaustavljen i da Crnogorci mogu da prigovore da je to i za njih negativno. Medjutim, i oni znaju da za sve važi puna saradnja sa Hagom. Zato očekujemo od svih lidera da to i učine. Očekujemo da i odluka glasača na referendumu bude bazirana jedino na tome da li žele u budućnosti Crnu Goru samostalnu ili zajedno sa Srbijom".

Kristina Galjak, šef Solaninog kabineta, prokomentarisala je i ostavku potpredsednika vlade Srbije, Miroljuba Labusa:

"EU je vrlo dobra saradjivala sa g. Labusom, posebno g. Solana, koji ga duboko ceni. Bio je uspešan i dobar promotor političkih i ekonomskih reformi u Srbiji. Time je veće naše žaljenje zbog ostavke g. Labusa. Medjutim, to je njegova lična odluka. Očekujemo da nastavimo da radimo s njim, nadam se, što je pre moguće, čim se razreši ova izuzetno kompleksna situacija."


XS
SM
MD
LG