Linkovi

Film i TV u lečenju bolesti zavisnosti


Direktor američkog Nacionalnog instituta za bolesti zavisnosti, doktor Nora Volkov, ukazuje da se je takva vrsta bolesti - izlečiva. Ona naglašava da je u pitanju pojava koju je moguće sprečiti i poziva Holivud da u tome pomogne.

Doktorka Volkov kaže da film i televizija mogu biti jako moćna sredstva u nastojanjima da se mlade spreči da padnu u zavisnost. Jedan od njenih omiljenih filmova je “Marija, milosti puna” – priča o jednoj mladoj Kolumbijki koja u svom telu švercuje narkotike. U filmu, Marija proguta 70 loptica kokaina, koje treba da prokrijumčari u SAD. Međutim, po sletanju u Njujork stvari se izmiču kontroli.

Doktorka Volkov napominje da takve, tragične, priče pomažu mladima da dožive štetu i razaranje, koje droga može da donese. Po zanimalju psihijatar, doktor Volkov je praunuka poznatog ruskog revolucionara Lava Trockog. Ona je rođena i odrasla u Meksiko sitiju, a u SAD je došla 1984. na specijalizaciju. Od osnivanja Nacionalnog instituta za bolesti zavisnosti doktor Volkov je prva žena koja se nalazi na njegovom čelu, od 2003. godine. Ona je stručnjak za psihologiju narkomanije i naglašava da ljudi često ne shvataju da je zavisnost – bolest. Snimci mozga narkomana pokazuju duboke promene koje nastaju usled upotrebe alkohola, kokaina i heroina. Ona naglašava da su deca i mladi do 25 godina najviše ugorženi, pošto se njihovi mozgovi razvijaju, pa eksperimentisanje sa drogama lako mogu da prerastu u zavisnost.

“Iznenađujuće je, kada se gledaju epidemiološki podatci, da ima dece koja počinju da sa drogama eksperimentišu u uzrastu od 8. ili 10. godine života.”

Ipak, doktorka Volkov ukazuje da se smanjuje upotreba narkotika među adolescentima. Jedno od istraživanja pokazuje da se, takođe, među mladima smanjuje i broj pušača, pošto to često predstavlja prethodnicu zavisnosti. Doktorka Volkov zato veruje da filmovi i televizija mogu da pomognu.

“Mnogo je verovatnije da će adolescenti poverovati nekome ko na njih liči i ko ima slične probleme. Oni mogu da vide šta se događa ako se ta osoba odluči za drogu, kako to onda postaje silazna spirala koja im uništava život.”

XS
SM
MD
LG