Linkovi

Odluka EU da otkaže pregovore sa SCG naišla na veliku pažnju medija


Odluka Evropske komisije da otkaže pregovore sa Beogradom je naišla na značajnu pažnju evropskih medija - nalazi se opravdanje i iskazuje podrška koraku koji je, prema medijima, bio izazvan potezima srpske vlade.

Jučerašnja odluka evropskog komesara za proširenje, Oli Rena da otkaže narednu rundu pregovora sa Beogradom, zakazanu za 11. maj, izazvala je nepodijeljenu podršku u zvaničnoj i medijskoj Evropi- briselski zvaničnici ukazuju da Komisija nije imala drugog izbora da, nakon isteka roka i neispunjenog obećanja vlade u Beogradu, otkaže pregovore jer se traženi uslov nije ispunio - Ratko Mladić je, umjesto u Hagu, još uvijek na slobodi na teritoriji Srbije.

Medjutim, zvaničnici, poput visokog predstavnika EU, Havijera Solane i ostalih najviših evropskih funkcionera, smatraju da je prekid pregovora poruka i prilika da se konačno ispune traženi uslovi i Beograd "uhvati voz" za finalizaciju pregovora sa Briselom do kraja ove godine.

Evropska štampa, kao njemački Der Tagesšpigel, smatra da je potez Komisije opravdan i dugo očekivan- u svakom slučaju, za ovaj list je "dobra vijest" da Komisija više ne želi da prihvata nesposobnost srpskih vlasti da uhapse Mladića. Tvrdi se da je srpski premijer, Vojislav Koštunica, bez obzira bio razlog u njegovoj slabosti, nedostatku interesa ili sporosti, "vukao za nos" cijelu Uniju.

Die Welt je još oštriji - uz zapažanje da je Srbija "prepuna mladih ljudi, koji zaslužuju budućnost", ovaj list tvrdi da u vladi te zemlje su mnogi oportunisti, kukavice i nacionalisti, koji uništavaju budućnost mladih Srbije.

Tvrdi se da svi, pa i zvanični Beograd, ukoliko žele da se priključe Uniji, moraju da se povinuju "evropskim pravilima igre".

Konačno, Frankfurter Rundschau tvrdi da je pitanje hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića mnogo veće i mnogo ozbiljnije od čisto tehničke stvari- riječ je o evropskom kredibilitetu i unutrašnjoj koheziji", zaključuje ovaj list.

XS
SM
MD
LG