Linkovi

Buš i Merkel: Iranu ne bi trebalo dozvoliti da razvije nuklarno oružje


Predsednik Buš i nemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su posle jučerašnjeg susreta u Beloj kući da će se zajednički založiti da se Iran diplomatskim sredstvima ubedi da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Govoreći preko prevodioca, kancelarka Merkel je rekla da su se ona i predsednik Buš u potpunosti složili da Iranu, ni pod kakvim okolnostima, ne bi trebalo dozvoliti da razvije nuklarno oružje.

«Mi smo takodje saglasni da je potrebno pronaći diplomatsko rešenje i smatramo da postoje dobri izgledi da se to ostvari, ali takodje smatramo da je od ključnog značaja da medjunarodne zajednica pokaže jasnu rešenost i da bude jedinstvena u tom stavu.»

Ona je dodala da je važno da se što više partnera uključi u taj proces kako bi se Iranu pokazalo da je njegovo obogaćivanje uranijuma neprihvatljivo. Britanija i Francuska su juče podnele Savetu bezbednosti UN predlog rezolucije kojom bi se Iranu naložilo da obustavi obogaćivanje uranijuma. Predsednik Buš je rekao da je važno što je medjunarodna zajednica jedinstvena u stavu da Iran mora da bude sprečen da se domogne nuklearnog oružja ili da stekne sposobnost da proizvede nuklearno oružje.

«Kancelarka i ja se očigledno slažemo u tome, ali je važno da se i drugi partneri, kao na primer Rusi, slažu sa tim stavom. Oni takodje smatraju da Iranci ne bi trebalo da imaju nuklearno oružje. To je dobra polazna tačka. Sada razgovaramo o taktici - kako da postignemo taj cilj. Jedna mogućnost je da se to reši u Savetu bezbednosti UN,» rekao je američki predsednik.

On je dodao da Iran mora da shvati da medjunarodno protivljenje njegovom nuklearnom programu neće prestati, da je partnerstvo snažno i da bi u ime svetskog mira trebalo da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Kancelarka Merkel se danas obraća poslovnim liderima u Njujorku, posle čega se vraća u Vašington, gde će večeras biti prvi nemački lider koji će govoriti na skupu Jevrejske zajednice u Americi. Na toj svečanosti, kojom se obeležava stogodišnjica te organizacije, učestvovaće i predsednik Buš i generalni sekretar UN, Kofi Anan.

XS
SM
MD
LG