Linkovi

Havijer Solana: Slučaj Mladić mora biti prevazidjen


Slučaj Mladić mora da bude prevazidjen, poruka je koju je uputio visoki predstavnik EU, Havijer Solana predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću, nakon što je Evropske komisija odlučila da otkaže narednu rundu pregovora sa Beogradom. To će otvoriti prostor da se inače do sada dobro vodjeni pregovori ipak zaključe još ove jeseni i Srbija dobije zasluženu priliku da dokaže, kako je uvjeren Solana, da pripada Evropi.

Kako su potvrdili izvori iz Savjeta ministara, nakon očekivane odluke Evrpske komisije da otkaže pregovore sa Beogradom, visoki predstavnik EU, Solana je kontaktirao predsjednika Srbije, Borisa Tadića i tom prilikom mu poručio da Unija, u svakom slučaju, stoji na strani integracijskog procesa Srbije - želi da joj pomogne i zato traži od njenih vlasti i demokratskih snaga da ulože napore i što prije zaključe "slučaj Mladić".

U tom slučaju, ako se Ratko Mladić bez odlaganja locira, uhapsi i prebaci u Hag, Solana je srpskom predsjedniku jasno predočio mogućnost da se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju mogu zaključiti ove jeseni, što bi ostavilo prostor za nastavak procesa integracije u evropske strukture.

Za Solanu je otkazivanje pregovora bio neizbježan čin, i on žali zbog toga. U svakom slučaju, za visokog predstavnika i zvaničnike Evropske komisije, sada je vrijeme kada se čeka na korake Boegrada - što prije oni dodju, tim prije će se nastaviti prekinuti proces priblizzavanja evropskim strukturama i izbjeći izolacija Srbije, kakvu niko u Briselu ne priželjkuje.

XS
SM
MD
LG