Linkovi

Rozmari Di Karlo: Razočarani smo stepenom saradnje Beograda sa Haškim sudom


SAD su razočarane stepenom saradnje Beograda sa Haškim sudom, i očekuju od SCG «konkretne rezultate», izjavila je u ekskluzivnom intervjuu za naš program Rozmari Di Karlo, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Di Karlo: Pre svega, treba da kažem da mi podržavamo napore EU da se Ratko Mladić dovede u Hag. Sjedinjene Države će do 31. maja morati da potvrde da li Srbija i Crna Gora u potpunosti saradjuje sa Medjunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu. Državni sekretar Kondoliza Rajs će proceniti situaciju i doneti tu odluku do 31. maja. Mogu vam reći da smo u ovoj fazi razočarani nivoom saradnje koju vidimo, potrebni su nam opipljivi rezultati, a ne samo dobre namere.

Glas Amerike: Budući da se u uslovima koje je Kongres odredio za nastavak pomoći Beogradu ove godine po prvi put konkretno pominje i izručenje Radovana Karadžića, postavlja se pitanje da li bi hapšenje i transfer generala Mladića u Hag bili dovoljni za produžetak američke pomoći?

Di Karlo: Mi smo vladi SCG jasno stavili na znanje da očekujemo punu saradnju. Veoma želimo da vidimo sve optuženike u Hagu, ali pre svega – Ratka Mladića.

Glas Amerike: Kada govorimo o odnosima Beograda i Vašingtona, ukoliko general Mladić ne bude izručen Hagu, kako bi čitava situacija mogla da se odrazi na dalju vojnu saradnju, kao i američke investicije u SCG?

Di Karlo: Kada govorimo o sertifikaciji pomoći, kao što znate, ako ne budemo mogli da potvrdimo da SCG u potpunosti saradjuje sa Hagom, samo će se poremetiti pomoć vladi, a ne narodu. To je veoma važno naglasiti, jer želimo da narodu SCG pokažemo da ih podržavamo u naporima da postanu demokratskije i prosperitetnije društvo i - jednog dana - članovi evro-atlantske zajednice. Sertifikacija je vladina odluka, a privatne investicije i druga pitanja nisu povezane sa tim.

Glas Amerike: Premijer Srbije tvrdi da je njegova vlada učinila apsolutno sve što je bilo u njenoj moći da locira Mladića, da je mreža njegovih pomagača razbijena i da se krije sam. Da li mislite da je ipak moguće da je Beograd dao sve od sebe, a da su realne okolnosti sprečile Mladićevo hapšenje?

Di Karlo: Kao što sam ranije rekla, duboko smo razočarani stepenom saradnje, i želimo da vidimo opipljive, konkretne rezultate.

Rozmari Di Karlo nije želela da odgovori na pitanje u kome je stepenu, gledano iz Vašingtona, narušen kredibilitet vlade u Beogradu. zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. nije želela ni da komentariše da li su SAD zabrinute zbog nove nestabilnosti na srpskoj političkoj sceni.

Di Karlo: Pre svega, to su unutrašnja pitanja srpske vlade koje ona mora sama da reši. Mi pažljivo pratimo razvoj situacije.

Glas Amerike: U kojoj meri bi, po vašem mišljenju, ova situacija mogla da se odrazi na ishod referenduma u Crnoj Gori?

Di Karlo: To je na gradjanima Crne Gore da odluče.


XS
SM
MD
LG