Linkovi

U Beču nastavljeni pregovori - tema i četvrte runde je decentralizacija Kosova


Posle razgovora o kriterijumima po kojima će biti osnovane nove opštine na Kosovu u okviru procesa decentralizacije, delegacije Beograda i Prištine tokom popodneva u Beču raspravljaju o svakoj pojedinačnoj predloženoj opštini.

Prema rečima člana srpske delegacije Aleksandra Simića, rasprava o pojedinačnim opštinama vodiće se po oblastima, počev od Kosovskog Pomoravlja. Posle prepodnevnog dela sastanka, portparol prištinskog tima Dardan Gaši rekao je novinarima da su razlike izmedju stavova dve delegacije "suštinske".

Savetnik premijera Srbije je novinarima u pauzi rekao da je za albansku delegaciju neprihvatljiv popis stanovništva iz 1981. godine i da su članovi prištinskog tima izrazili nezadovoljstvo što se srpska strana poziva na njega.

Simić je kazao da je bilo "puno dilema" vezanih za broj interno raseljenih osoba u Srbiji i o njihovim željama i mogućnostima da se vrate na Kosovo.

Tim iz Beograda je, prema njegovim rečima, predložio formiranje "par novih opština" u centralnom Kosovu. Problem je, kako je dodao, nastao onog trenutka kada su Albanci zatražili da jedina nova opština u centralnom Kosovu bude Gračanica.

"Albanci nisu mogli da prihvate da je Srbima potrebna opština Obilić i davali su različite argumente, koji su bili potpuno kontradiktorni, od toga da Srbi žele da podele Obilić, do toga da je Obilić multietnička opština", kazao je Simić i dodao da su takve tvrdnje "netačne".

Prema rečima Dardana Gašija, principi za formiranje novih opština za koje se zalaže albanska strana su "priroda, geografija i populacija" nekog mesta, ali ne i njegov etnički sastav, na čemu insistira delegacija iz Beograda. Broj novih opština će, prema Gašijevim rečima, zavisiti od principa koji budu usvojeni. Ukoliko se prihvati princip da je za formiranje opštine potrebno da ona ima najmanje 5.000 stanovnika, "onda se može napraviti samo par novih opština", kazao je on.

Gaši je ocenio kao neopravdan zahtev srpske strane da se naprave opštine u mestima sa, kako je rekao, 500 stanovnika. Predstavnik prištinske delegacije je pritom potsetio da "u Srbiji nema opštine koja ima ispod 33.000 stanovnika".

Dvodnevni sastanak o formiranju novih opština koji se održava u bečkoj palati Auersperg četvrti je i poslednji susret posvećen decentralizaciji u okviru direktnih pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova. Posle toga, dve delegacije razmotriće i probleme zašitite kulturne baštine, imovinskih prava, ekonomije i druga pitanja pre nego što uejulu, kako to očekuje specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari, započnu pregovore o samom statusu pokrajine. Sastankom, kao i ranije, predsedava Ahtisarijev zamenik, austrijski diplomata Alber Roan, koji će sutra izvestiti javnost o rezultatima dosadašnjih pregovora.

XS
SM
MD
LG