Linkovi

EU odložila pregovore sa Beogradom - Del Ponte tvrdi da je Ratko Mladić u Srbiji


Evropska unija odložila je pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog toga što vlasti u Srbiji nisu u predviđenom roku ispunile obećanje i Haškom tribunalu izručile Ratka Mladića.

Komesar za proširenje EE, Oli Ren, rekao je u Briselu da Ratko Mladić mora da bude uhapšen i prebačen u Hag i da – dok se to ne dogodi – razgovori neće biti nastavljeni.

“Veoma je razočaravajuće što Beograd nije izvršio svoje obaveze i pozvao je sve demokratske snage u Srbiji da ostvare taj cilj. Niko ko je osumnjičen za ratne sločine ne sme izmaći pravdi", rekao je

Oli Ren u Briselu uz isticianje nužnosti da u Srbiji “budu reformisane službe bezbednosti”.

Ren je izrazio nadu da je moguće nastaviti pregovore uz uslov pune saradnje sa Hagom.

Evropski komesar za proširenje ocijenio je i da je ključni razlog što vlada u Beogradu nije do sada uhapsila Mladića, “u tome što ona nema punu kontrolu nad službom bezbednosti i posebno nad vojnom obaveštajnom službom”.

Labus podeo ostavku

Potpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus podneo je ostavku. On je na konferenciji za novinare rekao da napušta vladu Srbije zbog prekida pregovora o pridruženju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji.

Koštunica: Mladić se skriva sam

U Beogradu, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je kako je cela mreža pomagača Ratka Mladića razotkrivena, da se on skriva sam, te da je "pitanje tehničke prirode da se otkrije mesto na kome se krije".

"Gradjani Srbije treba da znaju da je Vlada činila apsolutno sve što je u njenoj moći da Ratko Mladić konačno ode u Hag", naveo je Koštunica u saopštenju povodom odluke Brisela da odloži pregovore SCG sa EU.

“Ovo odlaganje nanosi ogromnu štetu Vladi Srbije i našoj zemlji i, posle svih nevolja kroz koje smo prošli, znači novo gubljenje vremena u trenutku kada su nam, kao narodu i državi, svaki dan i nedelja više nego dragoceni", naveo je srpski premijer.

Za sve bi bilo najbolje da i Ratko Mladić sledi primer ostalih oficira i ode u Hag, ocenio je Koštunica i dodao da srivanjem bivši vojni lider bosanskih Srba "nanosi tešku štetu državnim i nacionalnim interesima".

Del Ponte: Koštunica me obmanuo, Mladić je u Beogradu

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je kako je premijer Srbije Vojislav Koštunica "obmanuo" kada joj je u martu obećao da će uhapsiti generala Ratka Mladića do kraja aprila.

Del Ponteova je na konfenerenciji za novinare u Hagu rekla da su vlasti Srbije krajem januara bile u mogućnosti da uhapse Mladića, ali da su mu umesto toga uputile poziv da se dobrovoljno preda Tribunalu.

Tužiteljka je naglasila da je vlada Srbije pre desetak dana znala gde je Mladić i da se on brzo prebacuje iz stana u stan "u Beogradu ili okolini".

"Naročito je razočaravajuće što - uprkos obećanjima sa najvišeg nivoa vlade Srbije - Ratko Mladić nije uhapšen i prebačen u Hag. Mogu samo da zaključim da sam obmanuta kada mi je rečeno, krajem marta, da je hapšenje Mladića stvar dana i nedelja. Informacija koja mi je tada bila prezentirana, da se uskoro može očekivati pozitivan ishod, bila je, kako se pokazalo, ili pogrešna ili pogrešno tumačena", rekla je Del Ponteova.

Apel premijera Koštunice Mladiću da se preda, Del Ponteova je nazvala "skandaloznim i tragičnim", primećujući da to pokazuje da je Koštunica "dvoličan" i da vlasti nisu spremne da ga uhapse.

Tužiteljka je izrazila očekivanje da će medjunarodni pritisak na Vladu Srbije uskoro ipak uroditi plodom.

"Iz Beograda sam dobila informaciju da su krajem januara vlasti u Beogradu mogle da uhapse Mladića, ali da to nisu uradile, već su mu uputile poziv da se dobrovoljno preda. Krajem januara! Ja sada ne mogu da prihvatim da one još pokušavaju da obezbede dobrovoljnu predaju", dodala je Del Ponteova.

Del Ponteova je predočila i da su "vlasti u Beogradu znale tačnu lokaciju Mladića pre deset dana", ali da ne može da tvrdi da je sada znaju, zato što se on kreće "vrlo brzo iz stana u stan u Beogradu ili okolini".

Tužiteljka je konstatovala da su napori vlasti Srbije bili usmereni da Mladića primoraju na dobrovoljnu predaju, a ne na njegovo hapšenje, što je ocenila kao "neprihvatljivo i pogrešno" očekivanje.

Po njenim rečima, potraga vlasti u Srbiji za Mladićem je "neprofesionalna", izmedju ostalog i zato što on dobija informacije o tome šta vlasti preduzimaju da ga pronadju.

Na pitanje da li tvrdi da Vlada Srbije obaveštava Mladića, Karla del Ponte je odgovorila negativno.

Del Ponteova je naglasila da je o nesaradnji Beograda izvestila evropskog komesara za proširenje EU Olija Rena i da je "zahvalna Evropskoj uniji" što je odložila pregovore sa SCG o stabilizaciji i pridruživanju.

Glavna tužiteljka je kazala i da "apsolutno nema informacija" gde je Radovan Karadžić.

Vujanović: Očekivana neprijatnost i za Srbiju i za Crnu Goru

Suspenzija pregovora o približavanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji je očekivana i loša vijest i izuzetna neprijatnost i Srbije i Crne Gore", kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

"Srbije do ekstradicije Ratka Mladića, a Crne Gore, očekujem, do 22. maja, jer nakon toga je to okolnost koja je bila vezana samo za politiku srpske vlade i na izvršenje ekstradicije koju je obećao Vojislav Koštunica", rekao je Vujanović.

Po njegovim riiječima "budući da je Crna Gora bila taoc te pozicije i nesaradnje srpske vlade sa Haškom tribunalom, siguran sam da će nakon 21. maja Crna Gora nastaviti, ubrzati i vjerujem što prije završiti proces pridruženja EU".

XS
SM
MD
LG