Linkovi

U napadu bombaša-samoubice u Faludži ubijeno 15 ljudi


U napadu bombaša-samoubice u Faludži ubijeno 15 ljudi

U napadu bombaša-samoubice u regrutnom centru iračke policije u Faludži ubijeno je 15 ljudi. Iračke vlasti su saopštile da je bombaš detonirao eksploziv, pričvršćen na svom telu, medju okupljenima u regrutnom centru i da je tom prilikom ranjeno još najmanje 20 ljudi. U Bagdadu, iračka policija je pronašla tela 14-oro ljudi izrešetana mecima, pored tela 20 osoba, koja su pronadjena juče. Na političkom frontu, irački parlament je danas održao kratku radnu sednicu, ali su zakonodavc odložili obrazovanje komiteta koji će ispitati eventualne ustavne promene dok nova vlada ne preuzme dužnost. Mandatar Nuri al-Maliki ima rok do 21 maja da parlamentu podnese predlog sastava vlade.

Ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske obaveštavaju UN o Iranu

Ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske danas obaveštavaju Savet bezbednosti UN o predlogu rezolucije kojom bi se zahtevalo da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma. Predstavnici pet stalnih članica UN i Nemačke su juče u Parizu razmotrili elemente tog dokumenta kojim bi se od vlade u Teheranu zahtevalo da se povinuje zahtevu Medjunarodne agencije za atomsku energiju i obustavi obogaćivanje uranijuma. Iz diplomatskih izvora se saznaje da zapadne zemlje žele da podnesupredlog rezolucije u skladu sa sedmim poglavljem Povelje UN, koja bi uključila mogućnost uvodjenja sankcija Iranu, ali su Kina i Rusija zapretile da će uložiti veto na bilo koju rezoluciju koja bi sadržala mogućnost uvodjenja sankcija ili vojne pretnje Teheranu.

Samit balkanskih zemalja

Ministri inostranih poslova deset balkanskih zemalja izrazili su podršku planiranoj regionalnoj trgovinskoj zoni koja bi trebalo da pomogne tom području u približavanju Evropskoj uniji. Saopštenje je izdato danas, posle prva dva dana sastanka u Solunu, u okviru Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi. Predsedavajući skupa, grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojanis, izjavila je da predloženi Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini ima za cilj podsticanje razvoja u čitavom regionu. Skup nastavlja sa radom i sutra. U medjuvremenu, ministarka Bakojanis razgovarala je o ekonomskoj saradnji sa svojom makedonskom koleginicom, Ilinkom Mitrevom, i prenela joj svoju podršku za ulazak Makedonije u Evropsku uniju. Pored pomenutih država u radu konferencije učestvuju Albanija, Bosna i hercegovina, Hrvatska, Moldavija, Srbija-Crna Gora i Turska.


XS
SM
MD
LG