Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Američka dnevna štampa i danas na naslovnim stranicama opširno analizira prekjučerašnji nacionalni jednodnevni bojkot – kojim su imigranti protestovali zbog prijedloga o imigracionoj reformi koji je usvojen u Predstavničkom domu Kongresa. Iako je verzija koju priprema Senat sklonija pravima imigranata – veliki bojkot bi mogao negativno da utiče na raspoloženje senatora, ocjenjuje u analizi Ouklend tribjun.

Vašington post, najavljujući adaptaciju plana vladinih aktivnoti i odgovora na potencijalnu pandemiju ptičijeg gripa, piše da poslovne institucije, gradovi i savezne države ne bi trebalo da očekuju da će im - u slučaju izbijanja bolesti federalna administracija priskočiti u pomoć. U novom nacrtu akcionog plana, koji je već na udaru kritike zbog spore izrade, biće – kako piše Vašington post – unaprijeđene određene odredbe i definisana odgovornost za oko 300 zadataka. Prvobitno je planom koji je prošle jeseni predložio predsjednik Buš – za federalni odgovor na pandemiju - bilo određeno više od 7 milijardi dolara.

Sijetl Tajms prenosi sumnje analitičara iz Gartnera - jedne od vodećih poslovnih konsultantskih kuća – da će Majkrosoft i novom zacrtanom roku tržištu ponuditi novi operativni sistem Vista . U analizi koja je objavljena još u ponedeljak Gartner ocjenjuje da Majkrosoftova Vista, nakon nekoliko odlaganja, neće biti dostupna široj javnosti ni do drugog kvartala 2007. godine, sa čime se – “uz dužno poštovanje Gartnerovog ugleda”, Majkrosoftov portparol nije saglasio. Licencirani korisnici dobiće Vistu u novembru ove, a drugi biznisi i konzumenti tokom januara 2007, – tvrde u Majkrosoftu. Dionice najvećeg svjetskog softverskog proizvođača juče su u Njujorku opale za 28 centi ili 1.2 odsto – na najniži nivo u protekle 52 sedmice.

Majkrosoftov rival – kompanija Apple, dioničarima u posljednje vrijeme nudi samo dobre vijesti. U današnjem Internešnel Herald Tribjunu čitamo o sporazumu koji je proivođač popularnog I-Poda potisao sa četiri najveće svjetske muzičke kuće, a na osnovu koga će se preko I-tunesa i ubuduće moći da kupuju singlovi za 99 centi po pjesmi. Ugovor sa EMI-je, Sonijem, Universal-om i Warner-om, donio je na berzi u Njujorku novi rast cijene dionica Apple-a za više od dva dolara, odnosno 2.9 odsto – prenosi Internešnel Herald Tribjun.

XS
SM
MD
LG