Linkovi

Bela kuća objavila plan za reagovanje na epidemiju ptičijeg gripa


Predsednik Buš je naložio funkcionerima zdravstva da pripreme zalihe antivirusnih lekova, u okviru pripreme za moguću epidemiju ptičijeg gripa. Naučnici očekuju da će se ta bolest ove godine pojaviti medju divljim pticama u Americi.

Savetnica Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, Franses Taunsend, izjavila je da u Americi još nema znakova ptičijeg gripa, ali da zemlja ne može sebi da dozvoli opušteno ponašanje:

”Ne nalazimo se usred pandemije medju ljudima, ali ne možemo da predvidimo kada će se to dogoditi, pa je zato važno da svi budemo spremni.“

Bušova administracija nagomilava zalihe lekova, a od privrednika i funkcionera lokalnih vlasti traži da pripreme planove za mogućnost da do 40 odsto zaposlenih bude do dve nedelje odsutno sa posla. Nacionalna strategija Bele kuće za moguću pandemiju ptičijeg gripa sadrži i planove za usporavanje dolaska i širenja virusa, zaštitu ljudi ograničavanjem njihove izloženosti virusu i osiguravanje javnog reda i bezbednosti. Franses Taunsend je izjavila da Bela kuća takodej planira da odvoji 334 miliona dolara za pomoć medjunarodnim nastojanjuma na suzbijanju virusa.

”Sužavanje mogućnosti virusu da mutira i pomaganje drugim zemljama da se spreme za moguću pandemiju predstavlja globalnu odgovornost, a takodje i prvu liniju odbrane za Sjedinjene Države.“

Posle lošeg reagovanja na uragan Katrina, Bušova administracija je pod pritiskom da pokaže bolju pripremljenost za pandemiju gripa, koji bi, kako se smatra, mogao da ubije izmedju 200 hiljada i skoro dva miliona ljudi. Opozicione demokrate kažu da predsednik deluje isuviše sporo. Demokratski senator iz Masačusetsa, Edvard Kenedi, rekao je da je plan premali i da je došao prekasno:

”Objavljujemo danas izveštaj koji je pokazao da su propustili da preduzmu korake potrebne za osiguravanje da Amerika bude spremna za taj ogromni izazov. Nisu uložili u proširenje bolničkih kapaciteta, u potrebnu informacionu tehnologiju, u bolje praćenje zdravlja gradjanstva i u programe obuke potrebne za efikasno reagovanje.“

Virus H5N1 proširio se iz Azije na Evropu i delove Afrike. Za sada još ne prelazi lako na ljude, ali se od 2003. godine, od njega razbolelo oko 200, a umrlo više od stotinu osoba.

XS
SM
MD
LG