Linkovi

Evropska unija odložila pregovore sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju


Evropska unija je danas odložila pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog nepovoljnog izveštaja Karle del Ponte o saradnji Beograda sa Haškim tribunalom.

Komesar za proširenje EU Oli Ren je rekao da Ratko Mladić mora biti uhapšen i prebačen u Hag i da će tek posle toga razgovori biti nastavljeni. On je naglasio da je veoma razočaravajuće što Beograd nije izvršio svoje obaveze i pozvao je sve demokratske snage u Srbiji da ostvare taj cilj. Oli Ren je ukazao na nužnost da u Srbiji budu reformisane službe bezbednosti i izrazio nadu da je moguće nastaviti pregovore uz uslov pune saradnje sa Hagom. Ren je napomenuo da ovi pregovori inače tenički dobro napreduju.

Prema mišljenju Olija Rena, ključni razlog što vlada u Beogradu nije do sada uhapsila Mladića, izgleda da je u tome što ona nema punu kontrolu nad službom bezbednosti i posebno nad vojnom obaveštajnom službom.

Del Ponte: Koštunica me obmanuo Mladić je u Beogradu

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da ju je premijer Srbije Vojislav Koštunica "obmanuo" kada joj je u martu obećao da će general Ratko
Mladić biti uhapšen do kraja aprila. Del Ponteova je na konferenciji za novinare u Hagu rekla da su vlasti Srbije krajem januara bile u mogućnosti da uhapse Mladića, ali da su mu umesto toga uputile poziv da se dobrovoljno preda Tribunal. Tužiteljka je naglasila da je vlada Srbije pre desetak dana znala gde je Mladić i navela da se on brzo prebacuje iz stana u stan "u Beogradu ili okolini".

Labus podneo ostavku

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus podneo je ostavku zbog prekida pregovora sa Evropskom unijom. Labus je na konferenciji za štampu, koja je u toku u Vladi Srbije, rekao da napušta Vladu zbog prekida pregovora o pridruženju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji.


XS
SM
MD
LG