Linkovi

Kongres srpskog ujedinjenja pisao Kondolizi Rajs


Nedavno je predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja Jasmina Bulandžer (Jasmina Boulanger) uputila pismo državnom sekretaru Kondalizi Rajs o situaciji na Kosovu i pregovorima o budućem statusu te pokrajine. U vezi sa tim pismom i aktivnostima ove organizacije naš kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa direktorom vašingtonske kancelarija Srpskog kongresa ujedinjenja, Endijem Verićem.

VERIĆ: Novi predsednik naše organizacije gospodja Bulandžer uputula je državnom sekretaru Kondalizi Rajs pismo u kojem se izražava zabrinutost povodom poruka nekih predstavnika Kontakt grupe i Državnog sekretarijata da je američka administracija već donela odluku o konačnom statusu, odnosno nezavisnosti Kosova. To nas je iznenadilo jer nam je tokom nedavnih sastanaka, koje je imala delegacija Srpske pravoslavne crkve sa zvaničnicima u Vašingtonu, a kojima smo i mi prisustvovali, rečeno da bi američka administracija želela da Srbi i Albanci na Kosovu pronadju obostrano prihvatljivo rešenje. Želimo da osiguramo da se ne donese bilo kakve odluke o budućem statusu te pokrajine pre nego što se pregovori završe. Kao što znate, Sandra Rašković-Ivić je tokom nedavnih susreta sa američkim zvaničnicima -- kada joj je rečeno da je Kosovo jedinstven slučaj i da se medjunarodno pravo ne može primeniti u tom slučaju -- ukazala i na demokratske aspiracije Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini i na mogućnost da to postane kontroverzno pitanje u kontekstu kosovske problematike.

GLAS AMERIKE: Šta Kongres Srpskog ujedinjenja čini na promovisanju srpskih interesa u Vašingotnu?

VERIĆ: Još uvek radimo na stvarima koje nam je poverila delegacija Srpske pravoslavne crkve tokom nedavne posete. Povodom toga, senator Sem Braunbek, republikanac iz Kanzasa, uputio je pismo državnom podsekretaru Nikolasu Bernsu o zabrinutosti Srpske pravoslavne crkve u vezi sa situacijom na Kosvou i pregovorima o budućem statusu. Planiramo da 26 juna na Kapitol Hilu obeležimo 150. godišnjicu rodjenja velikog srpskog i američkog naučnika Nikole Tesle i da tom prilikom ukažemo političkom Vašingtonu i javnosti na doprinose američkih Srba ovom društvu. To planiramo u saradnji sa srpskim kokusom u Kongresu. mmd


XS
SM
MD
LG