Linkovi

Danijel Server: Beograd je izabrao da ne napreduje ubrzano ka Evropi


«Vreme je da medjunarodna zajednica izvuče očigledan zaključak – da je Beograd, po svemu sudeći, izabrao da ne napreduje ubrzano ka Evropi» izjavio je za Glas Amerike Danijel Server, analitičar vašingtonskog Instituta za mir, komentarišući neuspeh Srbije da izruči Hagu generala Ratka Mladića. Server je prvo odgovorio na pitanje da li takav razvoj dogadjaja vidi kao privremeno odlaganje zbog tehničkih razloga, ili kao odraz političkog stava Beograda.

"Svakako je moguće, i ja bih bio oduševljen ako kroz 24 sata čujemo da je Mladić otišao u Hag, ali kako se meni čini, ne vidim da se odvijaju političke pripreme koje bi bile potrebne, ne vidim da se odvijaju pregovori izmedju Demokratske stranke i DSS-a koje bih očekivao ako se bliži Mladićeva predaja. S druge strane, oni možda pokušavaju da izdejstvuju dobrovoljno predaju pa je onda reč o privremenom odlaganju. No, moramo ovo interpretirati u širem kontekstu. Mnogo je rokova propušteno. Ovo je obaveza Beograda još od samog kraja rata u BIH. Srbija se često žali da medjunarodna zajednica menja zadatke i ciljeve koje joj zadaje, ali ovaj zadatak nije bio menjan, a Srbija ga nije ispunila."

Danijel Server takodje upozorava da bi suspenzija pregovora SCG sa Briselom mogla da ima ozbiljne posledice i na odnose Beograda i Vašingtona.

"Mislim da će biti veoma teško da SAD nastave finansijsku pomoć, biće veoma teško da nastave vojnu saradnju koju su inicirale sa Beogradom ako Mladić ne ode u Hag. Nema smisla nastaviti da tretiramo Srbiju kao zemlju koja želi da udje u evro-atlanske integracije ako se ona ne ponaša kako treba da bi se pridružila tim institucijama. Hrvatska je načinila prave korake, i ne vidim da je iko u Hrvatskoj zažalio zbog te odluke. Vreme je da Beograd načini iste korake".

XS
SM
MD
LG