Linkovi

SAD smatraju da su u aktuelnom diplomatskom procesu eventualne sankcije protiv Irana neminovne


Visoki zvaničnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke pokušali su danas u Parizu da formulišu saglasnost o zajedničkom suočavanju sa iranskim nuklearnim programom. Razgovori su vodjeni pred važan sastanak Ujedinjenih nacija na kojem SAD i vlade zapadnoevropskih zemalja planiraju da zatraže sankcije protiv Irana.

Diplomatski predstavnici i dalje nemaju zajedničku strategiju u odnosu na nuklearni program Teherana, mada je Medjuanrodna agencija za nuklearnu energiju pre par dana saopštila da se Iran oglušava o zahtev svetske organizacije da obustavi obogaćivanje uranijuma. Izveštaj te agencije je bio tema pariskih razgovora na kojima su se našli predstavnici SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije. Američki državni podsekretar, Nikolas Berns, rekao je novinarima u Parizu da se očekuje da vlade evropskih zemalja pripreme rezoluciju kojom se zahteva nametanje sankcija Iranu:

Otvoreno govoreći, SAD smatraju da su u okviru ovog diplomatskog procesa eventualne sankcije protiv Irana neminovne; sankcije kojima će se izolovati iranska vlada i povećati diplomatski pritisak kako bi se ta vlada navela da se vrati razumnijoj politici, obustavi tekućih aktivnosti i pregovorima.

Medjutim, Kina i Rusija se protive sankcijama. U izveštaju danas objavljenom u teheranskom listu Kajan, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izrazio je uverenje da Peking i Moskva neće promeniti taj stav. Iran je danas takodje saopštio da je otkrio nova nalazišta uranijuma.

Mada Teheran tvrdi da ima pravo na nuklearni program pošto ga razvija isključivo u mirnodopske svrhe, vlade zapadnih zemalja strahuju da Iran u stvari radi na razvoju nuklearnog oružja. Pitanje sankcija bi moglo da bude pokrenuto na sastanku ministara inostranih poslova u sedištu UN-a u Njujorku, 9. maja.

Kao stalne članice Saveta bezbednosti Kina i Rusija imaju pravo veta na svaku rezoluciju kojoj se protive. Ukoliko šest zemalja ne uspe da se saglasi o sankcijama, ne preostaje mnogo diplomatskih alternativa kojima bi mogao da se kazni Iran, kaže francuski analitičar Gijom Parmentje, koji se nalazi na čelu istraživačkog instituta Francuski centar za SAD. On takodje odbacuje mogućnost da Vašington podrži vojnu opciju.

Iz Vašingtona se čuju ratni bubnjevi ali to u ovom trenutku ništa ne znači. Američka okupacija Irana ne dolazi u obzir. SAD nisu u vojnom položaju za tako nešto.

Američki zvaničnici ukazuju da u sporu oko iranskog nuklearnog programa slede diplomatsku opciju ali naglašavaju da su u igri takodje i druge opcije -- uključujući i vojnu.

XS
SM
MD
LG