Linkovi

Evropski komesar za proširenje najavio obustavu pregovora sa Srbijom


Evropski komesar Oli Ren izjavio je u Briselu da će pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji sa Beogradom biti odloženi, ako do srijede haški optuženik Ratko Mladić ne bude izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

”Ako Mladić ne bude u Hagu, neće biti drugog izbora već da se odlože pregovori. Ako Mladić ne bude izručen, to bi značilo da vlasti u Beogradu nisu ispunile uslov pune saradnje s Haškim tribunalom”, rekao je Ren ističući kako će dodatne informacije o tome zatražiti u srijedu na sastanku sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte.

Ren je naglasio i da će ubuduće saradnja s Beogradom i proces pridruživanja EU biti utemeljeni na ocjenama konkretnih rezultata, a ne bilo kojim političkim okolnostima kao što su pitanje Kosova ili referendum u Crnoj Gori.

Potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus u Briselu je potvrdio najavu Olija Rena da će pregovori biti odloženi. Labus je prenio i da ocjenu Evropske komisije iz razgovora sa direktorom za Zapadni Balkan Rajnhardom Pribeom “da je šteta što Srbija nije iskoristila svoje komparativne prednosti” - svoj veliki intelektualni i ekonomski potencijal.

Labus je dodao da bi pregovori mogli brzo da budu nastavljeni čim uslov pune saradnje s Haškim tribunalom bude ispunjen.

Del Ponte: EU da suspenduje pregovore sa Srbijom

Dan uoči susreta sa Olijem Renom, na kome će mu podnijeti izvještaj o saradnji Srbije sa Haškim sudom, Karla Del Ponte je na konferenciji za novinare u Milanu kazala kako se nada da će EU zauzeti čvrst stav prema Beogradu.

"Bila bih zahvalna ako bi EU snažno podržala činjenicu da će, ako

Mladić ne bude izručen, doći do suspenzije pregovora. Vidjećemo u srijedu da li su ga uhapsili i zatvorili. U srijedu ćemo usvojiti stav o saradnji sa Beogradom", kazala je Del Ponteova.

Đukanović: Očekujem da vlada Srbije spriječi suspenziju pregovora

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je u utorak da očekuje da će Vlada Srbije spriječiti moguću suspenziju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom izručenjem haškog bjegunca Ratka Mladića.

Premijer Đukanović rekao je kako se nada da će Vlada Srbije ispuniti tu obavezu. ‘’Svi rokovi su do sada probijeni ne više puta, već više godina. Nadam se da će Vlada Srbije spriječiti suspenziju pregovora koja nam prijeti ukoliko ne ispuni svoju obavezu’’.

On je ocijenio realnom prijetnju suspenzije zbog neizručenja Mladića i istakao da bi to nanijelo neprocjenjivu štetu i Crnoj Gori.

»Mislim da se troše posljednji djelovi tolerancije i strpljenja međunarodne zajednice prema Vladi Srbije i plašim se da je suspenzija ukoliko ne dođe do izručenja Mladića narednih dana dosta izgledna politička realnost«, naglasio je Đukanović.

On je istakao da je i u tom najnepovoljnijem scenariju Crna Gora pred referendumom i u prilici da 21. maja preuzme odgovornost za svoju evropsku budućnost i prekine praksu da dijeli posljedice za nešto što nije uzrokovala.

Đukanović je rekao da očekuje da referendumski proces neće bitnije pomjeriti dinamiku pregovoračakog procesa Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji i da će na kraju tog procesa u novembru postojati dva sporazuma.

Komentarišući nesaradnju Srbije sa Hagom i situaciju oko neizručenja Ratka Mladića, crnogorski predsjednik Filip Vujanović je kazao da je to ozbiljna smetnja za ulazak u Partnerstvo za mir.

„To će biti nepremostiva prepreka za Partnerstvo za mir. Kakav će biti stav komesara za pridruživanje EU Olija Rena ne znamo, ali se nadamo da Crna Gora neće trpjeti štetu zbog toga. Nema potrebe da Crna Gora bude talac nesaradnje Srbije sa Hagom, jer je to obaveza vlade Srbije i premijera Koštunice koja je neispunjena“, rekao je Vujanović.

XS
SM
MD
LG