Linkovi

Komitet za zaštitu novinara tvrdi da je najveća cenzura u Severnoj koreji


Uoči današnjeg međunarodnog Dana slobode medija, Komitet za zaštitu novinara je izdvojio Severnu Koreju kao zemlju sa najviše cenzure na svetu, o čemu iz Njujorka izveštava novinar Glasa Amerike, Piter Hajnlajn.

U analizi Komiteta za zaštitu novinara se zaključuje da je Severna Koreja najveći informativni vakuum na svetu. To je glavni zaključak pregleda 10 najcenzurisanijih zemalja na svetu, koji je izdat uoči Svetskog dana slobode medija. Na spisku su i Burma, Turkmenistan, Ekvatorska Gvineja, Libija, Eritreja, Kuba, Uzbekistan, Sirija i Belorusija. Izvršna direktorka Komiteta za zaštitu novinara, En Kuper, kaže da je Severna Koreja, kada je reč o cenzuri, izvan svih kategorija.

«Severna Koreja, rekla bih da tu nema dileme, nalazi se na samom vrhu spiska. Jednostavno ne postoji nijedno mesto sa stepenom kontrole koji postoji u Severnoj Koreji. Iako se ne pojavljuje na drugim listama koje smo napravili, nije na primer najopasnija zemlja na svetu za novinare, jer u njoj nema nezavisnih novinara.»

En Kuper kaže da je situacija u Burmi gotovo podjednako loša. Vladajuća hunta u njoj poseduje sve dnevne listove i radio, zajedno sa tri postojeća televizijska kanala. Nekoliko privatnih burmanskih publikacija mora da podnosi sadržaj na odobrenje Odboru za proveru štampe. Izdavanje dnevnih novina je zbog takve cenzure nemoguće. Kuperova je izdvojila i Belorusiju, istakavši da je vlada predsednika Aleksandra Lukašenka u pogledu štampe najrepresivnija u Evropi. Na oba američka kontinenta, ona je rekla da je Fidel Kastro najveći prestupnik, na drugom mestu u svetu po broju uhapšenih novinara.

«U Kubi je i dalje više od dvadeset novinara u zatvoru i ona je na drugom mestu po broju uhapšenih novinara na svetu, iza Kine. Nadamo se da vlade širom sveta kojima je stalo do demokratije i slobode štampe, neće odustati od vršenja pritiska na Kubu da oslobodi te novinare koji su bez razloga u zatvoru.»

En Kuper je zapazila da još nekoliko zemalja koje su oštro kritikovane zbog kršenja slobode štampe, među kojima su Kina i Zimbabve, nisu na ovom spisku. Objasnila je da Kina ne zadovoljava kategoriju «najveće cenzure», jer bez obzira na veliku represiju, informacije pristižu, posebno preko interneta, tako da je kineski narod manje izolovan nego što je to bio pre nekoliko godina. Što se tiče Zimbabvea pod Robertom Mugabeom, En Kuper je rekla da bez obzira što je većina nezavisnih medija istisnuta i stotinak novinara živi u izgnanstvu, nekolicina novinara iz inostranstva ipak ima pristup i mogu da se čuju strani programi. Zaključila je da je u Zimbabveu i Kini «situacija užasna», ali ne onoliko koliko je u zemljama na spisku.

XS
SM
MD
LG