Linkovi

Milioni imigranata bojkotovali radni dan u SAD


U jeku žučne debate u vezi sa ilegalnim imigrantima u Sjedinjenim Državama, milioni imigranata su u ponedeljak skratili radni dan ili ostali kod kuće u želji da prikažu svoj kolektivni uticaj na američku ekonomiju.

Novinar Glasa Amerike Majkl Boumen, izveštava da su mnogi u Vašingtonu planirali da učestvuju na mitinzima i demonstracijama - da bi naglasili da se protive predlogu koji je iznet pred Kongres prema kojem bi se radnici bez dokumenata označili kao prestupnici i produžila ograda duž američko-meksičke granice.

Organizacije za prava imigranata su jednodnevni prekid rada nazvale «Danom bez imigranata».Cilj je bio da se pokaže da američka privreda ne može da funkcioniše bez imigranata, zakonitih ili nezakonitih. Nekoliko velikih poslovnih firmi je najavilo da će biti zatvoreno, uoči prekida rada: od nekih vinarija u zapadnoj Kaliforniji, do kompanija za preradu hrane na američkom Srednjem zapadu. U vašingtonskom Adams Morganu, delu grada sa velikom hispanskom populacijom, Roberto Rejes, baštovan, koji bi u tom trenutku normalno plevio korov i potkresivao žbunje, sedeo je sa prijateljem na klupi u parku. On je došao u Sjedinjene Države iz Salvadora i osetio je obavezu da uzme slobodan dan.

«Ispunjavam svoju obavezu i učestvovaću u maršu do Kapitola. Vlada treba da istupi i podrži imigrante. Nadam se da će nam vlada pružiti ruku, kao što je to radila u prošlosti», kaže Rejes. Kelner Enrike Gomes, takođe iz Salvadora, kaže da neki iz njegove zajednice gube dan rada, ali da se on lično i mnogi drugi, plaše da će da izgube posao ako ostanu kod kuće. Sve u svemu, jednodnevni bojkot je u mnogim sredinama bio mestimičan. Neki hispanski lideri su poručivali imigrantima da idu na posao kao i obično, ali da posle posla učestvuju u marševima i demonstracijama. Menadžer jednog nastojničkog servisa, koji se predstavio kao «Čarls», kaže da niko od njegovih radnika nije odsustvovao.

«Srećni smo da imamo dobre radnike. Svi više brinu o tome kako će da obezbede porodicu, nego o demonstriranju.»

Dan bez emigranata je najnoviji u seriji javnih demonstracija imigranata i organizacija za prava imigranata proteklih meseci u Sjedinjenim Državama. Oni koji žele da se protiv ilegalnih imigranata preduzmu određene mere, održavaju sopstvene mitinge. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci duboko podeljeni u pogledu imigrantskih pitanja i Kongres tek treba da dođe do konsenzusa o tome šta bi trebalo uraditi sa 11 do 12 miliona ilegalnih imigranata koji žive u Sjedinjenim Državama.

Predsednik Buš je predložio da se pojača granična bezbednost i uspostave posebni programi za gostujuće radnike, ali smatra da bi deportovanje miliona ilegalnih imigranata bilo nepraktično i nepravedno.

XS
SM
MD
LG