Linkovi

Buš: Formiranje vlade je prekretnica za Iračane i početak novog poglavlja u našem partnerstvu


Predsednik Buš kaže da su novi irački lideri odlučniji nego ikada da postignu uspeh i da Sjedinjene Države stoje uz njih. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava da je predsednik to izjavio u Beloj kući, posle sastanka sa visokim zvaničnicima koji su ga izvestili o svojoj nedavnoj nenajavljenoj poseti Bagdadu.

Predsednik Buš je rekao da je uputio državnog sekretara Kondolizu Rajs i sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda u Irak, da procene situaciju i uruče poruku iračkom vođstvu.

«Veoma je važno da ovo dvoje visokih zvaničnika sednu sa tim novim ljudima i kažu im da imaju našu podršku i da im želimo uspeh.»

Predsednik je objasnio da su Rajsova i Ramsfeld doneli – kako se izrazio – «neke interesatne utiske» i da su ustanovili da su novi irački lideri optimisti, puni energije i nestrpljivi da postignu uspeh. Stojeći između državnog sekretara i sekretara za odbranu, predsednik je rekao novinarima da ova vlada predstavlja novi početak za irački narod.

«Verujemo da je ovo prekretnica za iračke građane i novo poglavlje u našem partnerstvu.»

Ipak, predsednik je naglasio da i pored političkog napretka u novijem periodu, izazovi ostaju. On je rekao da izveštaj koji su mu podneli Rajsova i Ramsfeld nije bio sveukupno pozitivan, ali da predstavlja realnu procenu situacije u Iraku.

«Predstoje i neki teški dani, jer tamo još ima terorista koji su voljni da ubijaju nedužne da bi zaustavili napredovanje demokratije.»

Predsednik Buš je danas u više navrata govorio i o potrebi da se Irak ujedini i da se formira vlada koja će da predstavlja sve ljude. Na drugoj strani, istaknuti američki senator Džozef Bajden, najviše rangirani demokrata u Odboru za odnose sa inostranstvom, sugerisao je da bi Irak možda trebalo podeliti na tri regona – šiitski, kurdski i sunitski, sa centralnom vladom u Bagdadu.

Bajden je u članku u listu «Njujork tajms» napisao da je ideja da se ujedinjeni Irak održi tako što bi se svakom regionu dozvolilo da vodi svoje poslove, dok bi centralna vlada vodila računa o zajedničkim interesima.

Bela kuća je to nazvala planom «za podelu» i odmah ga odbacila. Portparol je rekao da je podela nešto što nijedan irački lider ne predlaže, a irački narod ne podržava.

XS
SM
MD
LG