Linkovi

Izrael: Postignut dogovor o formiranju koalicione vlade


Novoimenovani predsednik Izraelske vlade, Ehud Olmert, mesec posle opštih izbora, formirao je koalicionu vladu. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima, Robert Berger, neizvesni savez sa jednom verskom strankom, u budućnosti bi mogao da izazove nestabilnost.

Posle tronedeljnih pregovora, Ehud Olmert, uvodeći u koaliciju i ultraortodoksnu Partiju Šas, završio je formiranje nove vlade, koja će kontrolisati 67 poslaničkih mesta od ukupno 120 sedišta u Izraelskom parlamentu, Knesetu. Međutim, partnerstvo sa Šasom je istovremeno prepreka na putu ka ostvarenju Olmertovog prioriteta, njegovog plana da do 2010. iscrta konačne izraelske granice. Partija Šas sa ekstremne desnice je već odbila da potpiše ključni deo koalicionog dogovora, kojim se traži razgrađivanje naselja i povlačenje sa velikih delova Zapadne obale.

Vođa Partije Šas, Eli Jišai, izjavio je za izraelski radio da će njegova stranka da razmotri zamenu teritorija u okviru mirovnog dogovora sa Palestincima, ali da se protivi jednostranom povlačenju koje planira Ehud Olmert.

Jišai kaže da je napuštanje teritorije bez mirovnog dogovora nagrađivanje palestinskog terorizma i da bi podstaklo novo nasilje. Olmert se zalaže za jednostrane korake, jer veruje da je mirovni dogovor nemoguć u ovom trenutku, kada Palestinsku upravu kontroliše ekstremistička islamska organizacija Hamas, koja traži uništenje Izraela.

Šas nije idealni partner za umereno levičarsku koaliciju koju predvode Olmertova Partija Kadima i umerena Laburistička partija. Ali Olmert bez Šasa nije imao dovoljno poslanika za većinsku vladu.

Nova alijansa ističe neizvesnu prirodu izraelske politike. Vlada retko ostaje na vlasti četiri godine. Analitičari očekuju da će Šas napustiti koaliciju kada za oko dve godine dođe trenutak za preseljenje nekih 70 hiljada Jevreja iz njihovih kuća na Zapadnoj obali.

Nova Olmertova vlada bi tako mogla da doživi sudbinu svojih prethodnica i – raspadne se.

XS
SM
MD
LG