Linkovi

U ponoć istekao rok koji je Evropska unija dala Beogradu da uhapsi Ratka Mladića


Istekao je još jedan od rokova koje su dati Srbiji da reši problem saradnje sa Hagom, a srpski premijer Vojislav Koštunica nije ispunio obećanje koje je dao Briselu da će se do kraja aprila Ratko Mladić naći pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za ratne zločine počinjene nakon 1991. na području bivše Jugoslavije.

Predstavnici vlasti u Beogradu često su proteklih dana isticali, a naročito ministar pravde Zoran Stojković, da je Srbija čvrsto rešena da ispuni sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu i pri tome naglašavali da pitanje Ratka Mladića nije političko, već tehničko pitanje. Inače, ministar Stojković izrazio je bojazan da bi odluka Brisela da odloži pregovore o pridruživanju Srbije i Crne Gore dovela vlasti u Beogradu u težu situaciju i dala argumente drugima koji nisu za takvu vrstu saradnje.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren poslednji put je u petak zapretio da će EU prekinuti sa Srbijom pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ako Mladić ne bude u Hagu do kraja aprila.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će u sredu biti suspendovani pregovori sa Evropskom unijom jer zvanični Brisel ceni samo krajni rezultata, a rezultat se zove Ratko Mladić u Hagu. Moramo nastaviti akcije kako bismo došli do saznanja koja nas vode do mesta gde se krije haški optuženik Ratko Mladić, rekao je Ljajić.

Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković završetak saradnje sa Haškim tribunalom smatra veoma važnim i upozorava da ni jedan pojedinac nije značajniji od naroda i države. Stanković je odbio da direktno pozove generala Mladića da se preda Haškom tribunalu i dodao da treba biti razuman i realan u ispunjavanju obaveza prema Haškom sudu, a da će vreme pokazati ko je bio u pravu.

Agencija frans pres prenela je danas izjavu portparola Tužilaštva Haškog tribunala Antona Nikiforova, koji je rekao da se u vezi sa saradnjom Srbije sa Tribunalom glavna tužiteljka Karla del Ponte neće oglašavati pre srede kada bi, kako je još ranije planirano, o tome trebalo da razgovara sa Olijem Renom.

Ratko Mladić je optužen za rane zločine uključujući i genocid koje su u u Bosni i Hercegovini srpske snage počinile nad nesrpskim stanovništvom.

Bošković ne vjeruje da će "slučaj Mladić" uticati na referendum u Crnoj Gori

Pomoćnik šefa diplomatije Državne zajednice Predrag Bošković rekao je da bilo kakva odluka u vezi sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem ne može uticati na situaciju u Crnoj Gori po pitanju državne samostalnosti.

Kako prenosi dopisnik Glasa Amerike Nebojša Redžić, Bošković je rekao da ne očekuje da će Evropska unija odluku o eventualnom prekidu pregovora sa Beogradom temeljiti na dešavanjima u Crnoj Gori u vezi sa referendumom.

"EU je suviše ozbiljna da bi takva krucijalna pitanja dovodila u vezu sa nečim što apsolutno nema veze sa tim, kao što je crnogorski referendum i da to bude razlog da još jednom progleda kroz prste Beogradu", smatra Bošković.

On je naveo da se u svakom slučaju nada da će Beograd i posljednje upozorenje shvatiti ozbiljno i da se neće kockati s budućnošću građana i Srbije i Crne Gore, kada je u pitanju integracija u EU.

Bošković tvrdi da hapšenje ili nehapšenje Mladića neće imati uticaja na ishod referenduma u Crnoj Gori. On je naveo da u slučaju prekida pregovora, EU zna ko je krivac zbog neispunjena obaveza, da je Crna Gora svoje obaveze ispunila i da je, po tom pitanju, talac jedne politike koja se sprovodi iz Beograda.

Šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović ocijenio je da je u interesu Crne Gore da general Ratko Mladić i ostali haški optuženici budu izručeni Haškom sudu u najkraćem roku. On je rekao da je Crna Gora apsolutno zainteresovana da se svi optuženi za najteže ratne i zločine protiv čovječnosti što je prije moguće nađu u Tribunalu.

Vlahović smatra da bi upravo Mladićevo hapšenje bilo izvanredno, i za interese Srbije, ali i regiona kao cjeline, pa samim tim i Crne Gore.

"Treba istaći da Crna Gora ima trajnije, ozbiljnije, važnije razloge da bude nezavisna, nego što je sama činjenica da li, koliko i kada Srbija sarađuje sa Tribunalom u Hagu", kazao je Vlahović.

On je ponovio da Crna Gora ne želi da vidi suspenziju pregovora sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG