Linkovi

Umetnost inspirisana istraživanjima Luisa i Klarka


Arhitekta Maja Lin, autor Spomenika vijetnamskim veteranima, ovde u Vašingtonu, projektuje novi spomenik na američkom severozapadu, posvećen dvojici istraživača iz 19. veka, Merivederu Luisu i Vilijemu Klarku.

Spomenik se sastoji od sedam instalacija duž obala reke Kolumbije i njenih pritoka, a naručen je za dvestotu godišnjicu njihove ekspedicije. Američki predsednik, Tomas Džeferson, odabrao je 1803. godine grupu američkih oficira da istraže teritoriju Luizijane, tek kupljene od Francuske, duž reke Misuri sve do Pacifika. Istraživački tim je krenuo na put iduće godine, na dvoipogodišnju ekspediciju.

Maja Lin se proslavila kada je kao studentkinja arhitekture na Jelskom univerzitetu dobila prvu nagradu na nadmetanju za Spomenik vijetnamskim veteranima, koji je i izveden prema njenom projektu. Predstavnici Koalicije građanskih organizacija, političkih stranaka i indijanskih plemena, pre šest godina su odabrali ovu američku umetnicu, kineskog porekla, da projektuje Spomenik Luisu i Klarku. Ceo spomen-kompleks se proteže duž trase kojom je ekspedicija prošla, kroz države Vašington i Oregon i obuhvata elemente istorije, indijanske kulture i obnovljene segmente prirode. Na delovima spomenika će biti ispisani odlomci iz dnevnika Luisa i Klarka, da bi se videlo kako su pre 200 godina izgledali ti delovi Amerike.

”U nekim slučajevima, odabrala sam delove dnevnika u kojima se opisuju susreti sa pripadnicima indijanskih plemena, ili opis prebacivanja kajaka preko brda, do druge reke.”

Arhitekta Maja Lin kaže da joj je ideja bila da spomenik odslika sasvim savremenu tezu da se istorija ne događa u vakuumu i da priča o Luisu i Klarku opisuje ovu zemlju, narod, biljke i životinje, koji opstaju na tlu Amerike.

XS
SM
MD
LG