Linkovi

Mini sateliti unutar orbitalne stanice


Posada Medjunarodne svemirske stanice uskoro će sprovesti neobičan eksperiment, koji bi mogao da otvori novo poglavlje u svemirskim istraživanjima.

Tri mala satelita, veličine fudbalske lopte, počeće da vežbaju letenje u formaciji, i to u unutrašnjosti jednog od modula. Pošto je stanica van domašaja zemljine teže, svi predmeti u njoj koji nisu pričvršćeni lebde u prostoru. Svaki od tri satelita kao izvor energije koristi 16 običnih baterija od 1,5 volta, dok im za pogon služe male mlaznice za ugljendioksid pod pritiskom. Tako malim letelicama je za pokretanje potreban gotovo dašak tog gasa.

Kompjuterski čipovi u njima programirani su za razne manevre, uključujući spajanje, koje u ovom slučaju neće biti ništa komplikovanije od priljubljivanja jednog satelita uz drugi uz pomoć čička, kao na zimskim jaknama. NASA je odlučila da eksperimente sprovede u unutrašnjosti stanice jer astronauti mogu da zamene baterije, dopune zalihu pogonskog gasa i naravno da kontrolišu i menjaju program za razne manevre. Sateliti će se snalaziti u prostoru uz pomoć dva ultrazvučna fara postavljena u stanici, sa kojima će moći da komuniciraju i tako izračunavaju gde se tačno nalaze. Autonomno spajanje svemirskih letelica biće voma korisno za buduće robotske misije, ali i one sa ljudskom posadom. Takodje se razmišlja o budućim formacijskim potragama za planetama sličnim zemlji. Interesantno je da je ideja o ovom eksperimentu potekla od jednog studentskog zadatka na Masačusetskom tehnološkom institutu.

XS
SM
MD
LG