Linkovi

Na sajmu tehnologije elektronskih medija prikazana nova RTV tehnologija


Hiljade radio i televizijskih stručnjaka iz zemalja širom sveta okupilo se prošle nedelje u Las Vegasu na redovnom godišnjem sajmu tehnologije elektronskih medija.

Više od 100 hiljada posetilaca obilazilo je štandove preko 1400 firmi, sa izloženim najnovijim dostignućima u tehnici radija, televizije, novinarsta i emisione tehnike. S obzirom na približavanje roka za prelazak svih američkih televizijskih stanica na tehnologiju visoke rezolucije, mnogi su prikazivali nove metode emitovanja i primanja digitalnog televizijskog signala preko antena. Ali veliku pažnju privukli su i uredjaji za emitovanje odnosno prijem televizije preko mobilnih telefona i interneta. Poznati proizvodjač mobilnih telefona Nokia prikazala je nov model N92 koji će imati znatne prednosti - kako objašnjava direktor za multimedije u Nokiji, Bob Šelou:

”Najveću prepreku predstavljali su prijem i kvalitet signala. Za sada, većina provajdera koristi sistem u kome svaki novi korisnik koji se uključi dodatno opterećuje mrežu, pa kvalitet signala opada. Naš novi sistem omogućava da svi dobijaju isti kvalitet signala, bez obzira koliko pretplatnika istovremeno koristi mrežu.“

Novi Nokijin telefon pojaviće se u prodaji u Evropi kasnije ove godine, a u Americi tek iduće. Druga vrsta tehnologije koja je privukla pažnju je spoj izmedju kompjutera i televizijskog prijemnika, pri čemu se slika dobija preko interneta. Marek Kietčevski, iz poljsko-azijske firme Sentivižn, uveren je u potencijalnu popularnost takozvane IP televizije:

”Količina programa koji može da se dobije preko interneta biće sve veća. Internet je interaktivni medij. Korisnik može da aktivno bira šta hoće da gleda i kada hoće da gleda, i nije prepušten volji kreatora programa. Ali ljudi ne žele da sede pred kompjuterom, već da se udobno smeste na kauču i posmatraju program na TV ekranu.“

Sudeći prema nekim anketama, mnogi Evropljani, pa čak i mnogi Amerikanci, još nisu dovoljno upoznati sa novim tehnologijama. Upitani da li bi radije posmatrali televizijski program na mobilnom telefonu ili na kućnom televizoru, većina se opredelila za ovo drugo. Medjutim, inovatori su ohrabreni činjenicom da je veliki broj ispitanih izjavio je da su zainteresovani za nove tehnologije.

XS
SM
MD
LG