Linkovi

Iran upozorio da će preduzeti “radikalne mere” u slučaju da se Teheranu zavedu sankcije


Iran je upozorio da će preduzeti “radikalne mere” u slučaju da Savet bezbednosti odluči da Teheranu zavede sankcije zbog kontroverznog nuklearnog programa. Istovremeno, iransko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će Iran u potpunosti sarađivati sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, u slučaju da pitanje nuklearnog programa ponovo bude tamo upućeno.

Iran nastavlja sa naporima da spreči akciju međunarodne zajednice u vezi sa nuklearnim programom Teherana, tako što istovremeno pruža obećanja o saradnji, a takođe se zariče da se neće pokoriti zahtevima stranih sila. U razgovoru sa novinarima, portparol ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi rekao je da je Iran otvoren za dijalog, ali je ukazao da bi zavođenje sankcija moglo da izazove oštar odgovor.

“U slučaju da Savet bezbednosti bude razmatrao iranski slučaj i da donese odluku protiv naših interesa, Iran će zadržati sve opcije otvorenim. To znači da će u slučaju da odluka Saveta bude radikalna, iranska reakcija biti radikalna. U slučaju da bude racionalna, naša odluka takođe biti racionalna” – ukazao je Asefi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je u petak izvestila Savet bezbednosti da se Iran ne pridržava zahteva saveta da prekine rad na programu obogaćivanja uranijuma. Iran je saopštio da je uspešno izvršio obogaćivanje uranijuma do stepena kakav se koristi u atomskim centralama, naglasivši da se taj proces ne može opozvati. Teheran tvrdi da međunarodna zajednica sada mora da prihvati da je Iran nuklearna sila.

Zapadne zemlje veruju da Teheran radi na proizvodnji atomske bombe, dok iranski lideri to negiraju I tvrde da su njihove namere miroljubive. SAD, Francuska i Britanija žele da Savet bezbednosti pravno obaveže Iran da zamrzne svoj process obogaćivanja uranijuma. U slučaju da Iran to odbije, to bi moglo da predstavlja osnovu za uvođenje sankcija. Međutim, druge dve stalne članice Saveta bezbednosti – Kina I Rusija, zalažu se za diplomatski pristup. Iran je u više navrata nastojao da se to pitanje vrati pod jurisdikciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, a juče je ponudio i obnovu nenajavljenih inspekcija svojih nuklearnih postrojenbja.

Asefi je ukazao da će, u slučaju da Savet bezbednosti prihvati da ceo slučaj bude vraćen Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Iran “biti spreman za maksimalnu saradnju.” Ministri spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka treba da se, kroz nedelju dana, sastanu u Njujorku kako bi razmotrili naredne korake.


XS
SM
MD
LG