Linkovi

Vlasti u Beogradu već razmatraju moguće opcije sankcija Evropske unije


Prema dosadašnjem ponašanju i izjavama čelnika vlasti, srpski premijer Vojislav Koštunica neće ispuniti obećanje dato evropskim zvaničnicima da će do kraja aprila isporučiti generala Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Vlasti u Beogradu već razmatraju moguće opcije sankcija koje bi Evropska unija mogla da primeni zbog neizvršenih međunarodnih obaveza i datih obećanja. Tako šef Kancelarije dravne zajednice za pridruživanje Evropskoj uniji Jela Baćević upozorava da kao odgovor iz Brisela stiže signal ozbiljne krize u odnosima sa Beogradom u obliku odluke o odlaganju, prekidu ili suspenziji pregovora o pridruživanju i stabilizaciji.

Srpski ministar pravde Zoran Stojković naglašava da će Srbija nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom i u slučaju da bude odložen nastavak pregovora sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

I pojedini beogradski mediji nastoje da uvere javnost kako će vlast u Srbiji ubediti Evropsku uniju da još malo sačeka sa izručenjem Ratka Mladića, ali ne dalje od kraja maja i da, prema očekivanjima iz srpske vladajuće koalicije, zastoj u pregovorima sa Evropskom unijom neće trajati duže od mesec dana.


XS
SM
MD
LG