Linkovi

IFIMES: Crna Gora će najverovatnije postati samostalna i nezavisna država


Crna Gora će najverovatnije postati samostalna i nezavisna država, ali u uslovima polarizacije neće biti stvarnog političkog pobednika referenduma nego će to biti svojevrstan »kolektivni poraz», ocenjuje se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani.

Ishod crnogorskog referenduma će otvoriti pitanje opšteg funkcionisanja države i dugoročno mogućnost njenog opstanka, kaže se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljan.

Ocenjuje se da je Evropska unija površno pristupila rešavanju crnogorskog pitanja i nije uvažila kompleksnost crnogorske političke i društvene scene. «Ona je značajnim delom posledica konzervativne plemenske strukture Crnogoraca kao jednog od retkih naroda na Balkanu koji još uvek funkcioniše na toj osnovi».

Institut je telefonskim istraživanjem, obavljenom 25, 26. i 27. aprila, anketirao 1.010 ispitanika u Crnoj Gori u vezi sa referendumom.

Na pitanje da li ćete na referendumu glasati za samostalnu i nezavisnu Crnu Goru, 49,30 odsto ispitanika je odgovorilo sa DA, 43,80 sa NE, dok je neodlučno bilo 6,90 odsto anketiranih građana.

XS
SM
MD
LG