Linkovi

Stanovnici Njujorka upozoreni da obrate pažnju na kusur


Stanovnici Njujorka su ove sedmice upozoreni da obrate pažnju na kusur koji im vraćaju prodavci – ne zbog toga što su se pojavili falsifikati, već zato što u metalnom sitnišu mogu da nađu penije vredne čak 1000 dolara.

Raritetan peni je u opticaju od srede 18. aprila kada je kolekcionar Skot Travers odlučio da na Njujorškom Tajms skveru, kupujući flašu pijaće vode, potroši i svoj cent – 100 hiljada puta vredniji od svoje nominalne vrednosti.

Time je, na neobičan načinm, počela 82. tradicionalna Nacionalna nedelja metalnog novca. Traversov peni kako kaže - potiče iz San Franciska 1909 godine, karakteriše ga slovo S i slova VDB – inicijali skulptora Viktora D. Brenera, koji je dizajnirao jubilarni peni.

Travers je ove sedmice potrošio još dva vredna penija. Takozvani “D Linkoln” iz 1914. vredan 300 i Indian head peni iz 1908 – vredan 200 dolara.

Skot Travers se nada da će privući pažnju i nove numizmatilčare. U Americi ih je trenutno više od 150 hiljada, a čak pola miliona ljudi pretplaćeno je na publikacije koje se bave tom tematikom.

XS
SM
MD
LG