Linkovi

Rusija apelovala na Teheran da preduzme korake ka obnavljanju medjunarodnog poverenja


Iran je saopštio da neće prestati sa obogaćivanjem uranijuma uprkos rastućem pritisku medjunarodne zajednice. Rusija je danas apelovala na Teheran da preduzme korake ka obnavljanju medjunarodnog poverenja, i saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Zamenik šefa iranske organizacije za atomsku enrgiju, Muhamed Saidi, izjavio je za državnu iransku televiziju da će Teheran nastaviti da obogaćuje uranijum. On je, medjutim, dodao da će Iran dozvoliti nastavak inspekcija nuklearnih postrojenja ukoliko Savet bezbednosti UN-a njegov slučaj vrati na razmatranje Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Iran je u februaru zabranio inspekcije nakon što ga je Agencije zbog nuklearnih aktivnosti prijavila Savetu bezbednosti.

Muhamed Saidi takodje je rekao da Islamska republika napreduje na tehnološkom planu, instaliranjem još dve moderne centrifuge u postrojenju za obogaćivanje uranijuma Natanc.

Dan ranije, šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Muhamed el-Baradej uputio je izveštaj Savetu bezbednosti u kome navodi da Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma uprkos medjunarodnim zahtevima. El Baradej je takodje pozvao Teheran da bude kooperativniji.

Zapadne diplomate u Ujedinjenim nacijama planiraju da naredne nedelje u Savet bezbednosti uvedu rezoluciju koja će dati pravnu snagu zahtevima tog tela. Američki ambasador Džon Bolton izjavio je da će nacrt rezolucije biti veoma jasan.

«Njome će jednostavno postati obavezne one dužnosti koje su Iranu nametnute ranijim rezolucijama Medjunarodne agenicje za atomsku energiju... Time se lopta vraća na iransku stranu terena. Na njima je da odluče da li će poštovati svoje obaveze u skladu sa Poveljom UN-a»

Rusija i Kina, stalne članice SB-a sa pravom veta, do sada nisu bile spremne da podrže ograničene sankcije protiv Irana. Medjutim, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sada je pojačao pritisak na Islamsku republiku, poručujući svom iranskom kolegi u telefonskom razgovoru da Teheran mora da zaustavi obogaćivanje uranijuma i saradjuje sa Agencijom za atomsku energiju. U saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova navodi se da je Lavrov naglasio hitnu potrebu da Iran preduzme konkretne korake i obnovi medjunarodno poverenje u vezi sa njegovim nuklearnim programom.

Iran i dalje odlučno tvrdi da su njegove nuklearne ambicije strogo ograničene na proizvodnju električne energije za civilne svrhe. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u petak je izjavio da Iran nikada neće odustati od svog neotudjivog prava na upotrebu nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe. Ministri inostranih poslova pet stalnih članica SB i Nemačka sastaju se 9. maja u Njujorku da bi razgovarali o iranskom nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG