Linkovi

Buš: Ne vidim dokaze da naftne kompanije manipulišu cenama


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_bush_white_house_28apr06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Predsednik Buš je rekao da je utrostručenje cene nafte otkako je on postao predsednik, 2001, poziv na uzbunu koji bi trebalo da ubrza razvoj alternativnih izvora energije.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući, predsednik Buš je rekao da ne vidi dokaze da naftne kompanije manipulišu cenama, ali je istovremeno zatražio od multinacionalnih kompanija stacioniranih u Sjedinjenim Državama, da svoje višemilijardske dolarske profite ulože u nove investicije koje će doprineti smanjenju cena benzina. Predsednik je takođe rekao da bi više cene benzina trebalo da povećaju tražnju za novim tehnologijama koje bi smanjile američku zavisnost od uvozne nafte.

«Američki narod treba da shvati da živimo u globalnoj ekonomiji. Kada Kina i Indija traže više nafte, to utiče na cenu benzina na pumpi.»

Uprkos rekordno visokim cenama benzina, američka ekonomija je zabeležila impresivni rast od 4,8 odsto u prvom tromesečju ove godine. To je najveći rast u proteklih više od dve godine. Predsednik Buš je takođe ukazao na najnovije podatke koji pokazuju da je poverenje potrošača dostiglo najviši nivo od 2002.

«Ovo poverenje se u najvećoj meri zasniva na velikom broju radnih mesta koja se otvaraju u našoj zemlji, 5 miliona i stotinu hiljada od avgusta 2003. Ali ta dobra vest ne treba da se uzme zdravo za gotovo. Budući da je cena benzina na umu svakog Amerikanca, treba da nastavimo da dajemo gas ovoj jakoj ekonomiji.»

Iako se rast ekonomije naglo povećao u odnosu na prigušeniji nivo od manje od 2 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine, ekonomisti predviđaju da će rast biti umereniji i iznositi 3 odsto do kraja godine. Više cene benzina smanjuju ekonomsku aktivnost s obzirom da potrošači imaju manje raspoloživog novca. Udvostručenje cene benzina tokom protekle tri godine je takođe povećalo inflatorni pritisak, koji Centralna banka pokušava da obuzda pomoću viših kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG