Linkovi

Oli Ren: Ukoliko Mladić ne bude u Hagu, EU u maju odgadja pregovore


Pred Srbijom je još nekoliko dana da očuva neprekinut proces pregovora sa Briselom - ukoliko se do početka narednog meseca Ratko Mladić ne nadje u Hagu, Evropska komisija odgadja sledeću rundu pregovora sve do ispunjenja ovog traženog uslova.

Bez diplomatske dvosmislenosti, danas je evropski komesar za proširenje, Oli Ren, jasno naglasio svome gostu, ministru spoljnih poslova SCG, Vuku Draškoviću- neće biti naredne, majske runde pregovora sa Beogradom, ukoliko se u nekoliko narednih dana u Hagu ne nadje Ratko Mladić.

"Susrešću se trećeg maja sa šefom haškog tužiteljstva, Karlom del Ponte, i mi ćemo da analiziramo situaciju. Medjutim, po meni, sve je već prilično jasno - ako Ratko Mladić ne bude u Hagu do kraja meseca, tada nemamo drugu opciju nego da poremetimo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Jasno sam naglasio i u pismu premijeru Koštunici, pre par dana, naglasio sam to danas i ministru Draškoviću, te pozvao demokratske snage u Srbiji da zajedno rade kako bi otvorili put i otklonili tu poslednju prepreku na evropskom putu Srbije, te odabali evropsku budućnost umesto nacionalističke prošlosti'.

Gost iz Beograda je rekao da još uvijek postoji nada i da još uvek postoji politička volja zvaničnog Beograda da se u nekoliko narednih dana konačno otkloni ova prepreka evropskim integracijama. U drugom slučaju, značiće to pobedu anti-evropskih snaga u Srbiji - Za njega je trenutna situacija delom i rezultat jake anti-evropske popagande i propagande podrške haškim beguncima od strane, kako kaže" partija prošlosti"- socijalističke i radikalne stranke.

Plaća se i cena nereformisanja dela bezbednosnih službi i vojske, što je životom platio bivši srpski premijer, Zoran Djindjić.

On se zahvalio domaćinu za podršku u pregovorima o vizama prema SCG, koji bi se trebali okončati do kraja ove godine, i izrazio nadu da haška prepreka neće "ugasiti evropski žar i potencijal" kakav postoji u Srbiji. Odgovarajući na pitanje zašto se insistira na viznim olakšicama zemlji koja ne ispunjava medjunarodne obaveze, komesar Ren pojašnjava:

"Naše gledište je da smo dugoročno uključeni u evropeizaciju stanovnika i civilnog društva Srbije. Želimo da imamo direkten veze sa stanovnicima, posebno sa mladima Srbije, jer oko 70 procenata mladih nije bilo u inostranstvu. Forsirajući direkne ljudske kontakte, radimo to pre uprkos, nego zahvaljujući potezima srpskih vlasti".


XS
SM
MD
LG