Linkovi

Stojković: Intenzivno se radi na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu


Isporučivanje haškog begunca Ratka Mladića i završetak saradnje sa Haškim tribunalom mogao bi da doprinese stabilizaciji političkih prilika u Srbiji. Srpski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da se intenzivno radi na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu, ali i objasnio da on nema podataka dokle se stiglo u realizaciji tih obaveza.

“Postoji apslutna politička volja da se ta obaveza ispuni i sa te strane nema nikakvih kočnica, rekao je ministar Stojković i dodao da je sada samo pitanje tehnike kako naći lica koja se traže kako bi država mogla da realizuje svoje obaveze.”

Isporučivanje haškog begunca Ratka Mladića do karaja maja, kako je zvaničnicima Evropske unije obećao srpski premijer Vojislav Koštunica, moglo bi da okupi demokratske snage i stabilizuje političke prilike u Srbiji. Prema najavama beogradskih medija dve članice vladajuće koalicije, Demokratska stranka Srbije i G17 Plus, postigle su dogovor da ukoliko general Mladić u obećanom roku bude isporučen Haškom tribunalu, onda bi vanredni parlamentarni izbori mogli da budu raspisani na proleće iduće godine. Tu ponudu lideri G17 Plus saopštiće 10. maja predstavnicima Demokratske stranke, a tada bi se razgovaralo i o povratku te stranke u Parlament i tačnom datumu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Portparol Demokratske stranke Đorđe Todorović izjavio je da nije vreme za političke šićardžije, već za veliki politički dogovor o evropskoj budućnosti Srbije. Na pitanje da li će demokrate ući u Vladu, Todorović je odgovorio da u to ne veruje i da je pre verovatno da će Demokratska stranka samo do tih prevremenih izbora podržavati Vladu u Parlamentu.


XS
SM
MD
LG