Linkovi

Putin odustao od prvobitnih planova za rutu Bajkalskog naftovoda


Ruski predsednik Vladimir Putin je iznenadio izvršne direktore naftne industrije i zaštitnike čovekove sredine kad je odustao od ranije odluke o kontroverznoj planiranoj ruti za naftovod u blizini Bajkalsog jezera koje je UNESCO proglasio zaštićenom zonom.

Predsednik Putin je doneo tu odluku tokom sastanka sa sibirskim guvernerima i ministrima kabineta u Tomsku. On je rekao da ruta naftovoda mora biti izmenjena ukoliko postoji čak i neznatna opasnost o zagadjenju Bajkalskog jezera, u kojem postoji preko hiljadu jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta. Bio je to zapanjujući preokret dogadjaja, uzevši u obzir da je predsednik Putin pre nekoliko meseci nazvao protivnike tog plana ”saboterima“ što se odnosilo na neodredjene strane vlade. Time je takodje signalizovan kraj ogročenog sukoba, koji je pretio da će se proširiti u javnosti. U proteklim nedeljama, ruski naučnici i ekolozi su počeli štrajkove, optuživši članove vladinih regulatornih agencija da se na njih vrši pritisak i da su zastrašeni kako ne bi otpisali taj sporazum. Ekokog iz Moskve, Aleksej Jablokov iz medjunarodne ekološke grupe Grinpis, pozdravio je Putinovu odluku kao najveću pobedu te grupe.

Jablokov primećuje u komentarima koji su emitovani na ruskom radiju, Eko Moskva, da ta odluka nije doneta bez protesta. Medjutim, on i drugi aktivisti takodje navode da se u ovom slučaju čuo i glas ruskog naroda. Aktivisti poput Jablokova navode da se ta odluka takodje pozitivno odražava na buduće ekološke zabrinutosti u Rusiji, kojih ima mnogo. U slučaju Bajkalskog jezera, ekolozi su bili zabrinuti da bi naftovod bio podložan pucanju, jer je to jezero locirano u zoni podložnoj zemljotresu. Rad na naftovodu, koji ima za cilj transport ogromnih ruskih rezervi nafte širom Sibira na unosna azijska tržišta, navodno je počeo danas, tri meseca ranije no što se očekivalo. Reakcije na promenu rute naftovoda medju izvršnim direktorima državne naftne kompanije Transneft, koja planira da izgradi novi naftovod, bile su daleko tiše. Zamenik direktora Sergej Grigoriev priznaje da je debata okončana odlukom predsednika Putina:

Medjutim, Grigoriev i drugi navode da je početna cena naftovoda bila 11 milijardi dolara i da je, jednim potezom ruke predsednika Putina, upravo poskupela za nekoliko stotina miliona dolara.

XS
SM
MD
LG