Linkovi

Svet ”jedinstven“ po pitanju Irana, kaže Buš


Američki predsednik kaže da je izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju važan dokument koji podseća zemlje sveta da su u toku intenzivni diplomatski napori kako bi se Iran naveo da odustane od svojih opasnih ambicija da izradi nuklearno oružje. Prema rečima Džordža Buša, isti izveštaj treba da podseti Iran da je svet ujedinjen u svom stavu prema tim ambicijama.

“Vrlo je važno da Iranci shvate da postoji opšta želja medju zemljama sveta da Iran na miroljubiv način ubedi da odustane od svojih ambicija izgradnje nukelarnog oružja.”

U razgovoru sa novinarima u ružičnjaku Bele kuće predsednik Buš je rekao da je predan diplomatskom rešenju tog problema. Iran tvrdi da obogaćuje uranijum u civilne, mirnodopske svrhe i da ima pravo da taj proces nastavi uprkos zahtevima Ujedinjenih nacija. Na pitanje da li takav stav Teherana potkopava nadu u miroljubivo rešenje spora, predsednik Buš je uzvratio da - po njegovom mišljenju - diplomatske solucije predstavljaju samo početak. Medjutim, te opcije su ograničene zbog opiranja Rusije i Kine da se pridruže pozivu na obavezujuću akciju koju zagovaraju SAD, Nemačka i Brtianija. Rusija smatra da to pitanje treba da rešiti preko Medjuanrodne agenciju za nuklearnu energiju, a ne preko Saveta bezbednosti. Predsednik Buš, medjutim, ukazuje da je pet članica Saveta bezbednosti saglasno o potrebi da se Iran spreči u razvoju nuklearnog oružja.

“Pošto sada imamo cilj, radimo na taktičkom prilazu. Današnji izveštaj Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju trebalo bi da nas podseti da je nepopustljivost iranske vlade neprihvatljiva.”

Džordž Buš je odbacio svako poredjenje ove situacije sa akcijama UN-a protiv Iraka koje su prethodile invaziji na tu zemlju 2003, rekavši da se tadašnji irački diktator Sadam Husein decenijama oglušivao o rezolucije UN i da je pretio američkim trupama u regionu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u medjuvremenu na skupu u Teheranu da njegova zemlja apsolutno ne haje za -- kako se izrazio -- beznačajne rezlucije svetske organizacije. Zamoljen da prokomentariše tu izjavu iranskog predsednika i upitan da li u njemu vidi nekog s kim bi mogao da saradjuje, predsednik Buš je uzvratio da će to na kraju biti izbor sa kojim će morati da se suoči iranski lider.

XS
SM
MD
LG