Linkovi

Iran nastavlja da obogaćuje uranijum prkoseći Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija


Sjedinjene Države i evropske članice Saveta bezbednosti hitno pripremaju obavezujuću rezoluciju kojom se traži prekid obogaćivanja uranijuma.

Agencija Ujedinjenih nacija za kontrolu atomske energije je zaključila da Iran uspešno obogaćuje uranijum i ignoriše zahteve međunarodne zajednice da to prekine. To je glavni zaključak izveštaja na osam stranica koji je direktor Međunarodne agencije, Muhamed el Baradej, danas dostavio Savetu bezbednosti. U izveštaju se ukazuje da ni posle tri godine praćenja iranskog nuklearnog programa, ne može da se zaključi da li on služi za pravljenje oružja i traži se od Teherana da bude kooperativniji. Američki i evropski predstavnici u Savetu bezbednosti, koriste ovaj izveštaj da proguraju hitan i jedinstven diplomatski odgovor, dok se Kina i Rusija zalažu za uzdržanost. Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, kaže da je izveštaj jasno potvrdio da se Iran nije povinovao zahtevima Saveta bezbednosti i Međunarodne agencije za atomsku energiju. Bolton je rekao da izveštaj potkrepljuje zahtev Sjedinjenih Država i evropskih sila da Savet preduzme hitnu akciju u vezi sa usvajanjem obavezujuće rezolucije prema Sedmom poglavlju Povelje Ujedinjenih nacija.

«Jasno je da Iran ne čini ništa da bi se povinovao postojećim rezolucijama Upravnog odbora Međunarodne agencije ili zahteva sadržanog u Predsedničkom saopštenju Saveta bezbednosti – da prekine sve aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem uranijuma… i preduzme dodatne korake da pokaže da se iranski nuklearni program uistinu sprovodi u mirnodopske svrhe kao što tvrdi.»

Bolton je rekao da bi nacrt rezolucije koji članice Saveta bezbednosti Britanija i Francuska treba da iznesu iduće nedelje, trebalo da bude – kako se doslovno izrazio – «veoma jednostavan i veoma jasan».

«On će jednostavno da učini obaveznim sve one mere koje su Iranu već tražene prethodnim rezolucijama Međunarodne agencije za atomsku energiju. Time se lopta vraća u iransko dvorište. Od njih zavisi da li će da poštuju svoje obaveze na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija.»

Međutim, kineske i ruske diplomate su nagovestile dugu i oštru bitku među stalnim članicama Saveta bezbednosti. Kineski ambasador Vang Gvangja je rekao da bi obavezujuća rezolucija prema Sedmom poglavlju Povelje, nepotrebno komplikovala pokušaje da se pronađe diplomatsko rešenje.

«Implikacije Sedmog poglavlja su jasne. Sve što želimo je diplomatsko rešenje. Zbog troga verujem da bi pozivanje na Sedmo poglavlje komplikovalo situaciju, jer bi njegove implikacije povele događaje u neizvesnom smeru.»

Iran neprekidno tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namenu. Zvanična iranska novinska agencija navodi izjavu predsednika Mahmuda Ahmedinedžada da ga se «totalno ne tiču» rezolucije Ujedinjenih nacija i da neće ustuknuti ni za pedalj u razvijanju nuklearne tehnologije. Ahmedinedžad je rekao da je iranski program obogaćivanja uranijuma «nepovratan». Diplomate u Ujedinjenim nacijama kažu da je verovatno da će strategija u pogledu Irana da se uobliči u utorak, kada se najviše diplomate pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke sastaju u Parizu. Iduće nedelje je moguć još jedan sastanak, kada se diplomate okupljaju u Njujorku - radi razgovora o Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG