Linkovi

Američki Kongres razmatra mogućnost uvođenja poreza naftnim kompanijama


Kada su najveće američke naftne kompanije ove nedelje prijavile ogroman rast profita, mnogi potrošači osetili su se prevarenim. U vreme dok vozači plaćaju rekordno visoke cene benzina, neki u Kongresu smatraju da je potrebno pažljivo analizirati profit naftnih kompanija. Senatski odbor za finansije zatražio je informacije o poreskim prijavama najvećih američkih naftnih kompanija od poreske službe, a pojedini političari pozivaju na uvodjenje ekstra poreza.

Naravno, naftne kompanije se protive tom potezu, ukazujući da sličan pa čak i veći rast profita u drugim granama industrije, uključujući i farmaceutsku industriju, nije izazvao slične reakcije.

Analitičari naftne industrije medjutim kažu da bi novi porezi mogli da budu kontraproduktivni. Bob Tipi, urednik hjustonskog magazina «Oil and Gas Journal» kaže da veliki profit naftnih kompanija na kraju može da donese korist potrošačima.

«Potrošači neće pozdraviti profit naftne industrije dok cene benzina rastu, to je jasno. Ali profit će zapravo ući u razvoj budućih zaliha koje su potrebne potrošačima».

Bob Tipi kaže da će američke naftne kompanije ulagati više u razvoj ako im budu dostupnije lokacije na kojoj se nalazi nafta.

«Postoje dva generalna problema, jedan su same SAD, gde je bušenje nafte doslovno zabranjeno na istočnoj i zapadnoj obali. Kompanije ne mogu da buše naftu ni u Arktičkom nacionalnom parku u priobalnim delovima Aljaske. Dakle u SAD postoje politička ograničenja, a van Ameirke sve veće površine za eksploataciju kontrolišu nacionalne naftne kompanije».

Tipi dodaje da veliki proizvodjači, posebno u Saudijskoj Arabiji, Abu Dabiju i Kuvajtu agresivno razvijaju nove kapacitete kako bi povećali naftne zalihe i dodaje da će povećanje snabdevanja, uz predvidjeno usporavanje potražnje, na kraju sniziti cenu nafte. Tipi ističe da je važno pitanje da li je smanjenje potražnje rezultat svetske recesije, izazvane visokim cenama nafte, ili umerenijeg usporavanja ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG