Linkovi

Brisel razočaran neusvajanjem ustavnih reformi u BiH


Prve reakcije Brisela na neusvajanje ustavnih reformi u BiH su razočarenje i upozorenje da time "priča nije završena" i da reforme u zemlji nemaju alternativu.

Sasvim jasno se u Briselu izražava razočarenje nespjehom glasanja bh parlamentaraca o amandmanima na ustav- iz ureda visokog predstavnika , Havijera Solane, upozoravaju da su ustavne reforme vazan korak prema jačanju države i neophodnom približavanju evropskim standardima. Podsjeća se da potreba za ostavnim promjenama neće evenualno proći zato što nije prošao ovaj krug glasanja bh parlamentaraca - biće tu, sve dok se ne riješe svi elementi konstrukcije ustava koji će otvoriti put za modernu, funkcionalnu i demokratsku evropsku državu.

Što prije to bude jasno onima koji odlučuju o budućnosti zemlje, tim prije će u pravom smislu riječi započeti proces pridruživanja evropskoj asocijaciji država, uvjerenje je zvaničnika ureda generalnog sekretara Evropskog vijeća, čiji stav, u pravilu, oslikava zvanični stav evropskih institucija.

Predstavnica za štampu visokog predstavniuka EU, Havijera Solane, Kristina Galjak:

“Evropska unija je, zajedno sa ostatkom medjunarodne zajednice, uložila dosta energije i nade u prilagodjavanje BiH zahtjevima moderne demokratske i funkcionalne zemlje - ta ulaganja u Uniji nemaju namjeru da proglase propalim.”


XS
SM
MD
LG