Linkovi

Putin i Merkel: Diplomatija najbolji način za rešavanje spora sa Iranom


Posle dvodnevnog samita u centralnoj Rusiji, dvoje lidera su istovremeno pozvali Iran da ispuni svoje medjunarodne obaveze.

Predsednik Putin i kancelar Angela Merkel komentarisali su situaciju sa Iranom posle rusko-nemačkog poslovnog foruma u sibirskom gradu Tomsku. Na konferenciji za novinare, poručili su da Iran mora da ispuni svoje medjunarodne obaveze u vezi sa nuklearnim programom. Komentari lidera Rusije i Nemačke upućeni su dan pred istek roka koji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ostavio Iranu da suspenduje obogaćivanje uranijuma - proces koji bi eventualno mogao da dovede do proizvodnje nuklearnog oružja. Pritisak na Teheran - u tom kontekstu - pojačan najavom Sjedinjenih Država i Britanije da će uvesti posebne sankcije, ukoliko Iran ne ispuni obaveze - što je vrlo verovatno. Rusija i Kina se protive uvodjenju sankcija, i kao stalne članice Saveta bezbednosti imaju pravo veta na takvu rezoluciju. Medjutim, predsednik Putin, izrazio je nadu da do toga neće doći. On i Merkelova su istakli da, pored nesumljive potrebe da Iran ispoštuje svoje obaveze, diplomatija još nije iscrpljena.

Putin je rekao da svetska zajednica mora da postigne konsezus o tom pitanju ističući kako Rusija smatra da Iran ima pravo da na nukleranu energiju za mirnodopske svrhe. Rusija je glavni snabdevač Irana nuklearnom tehnologijom i trenutno gradi jedno nuklearno postrojenje u toj zemlji.

Putin i Merkelova su takodje razgovarali o energetskoj bezbednosti , uključujući izgradnju gasovoda ispod Baltičkog mora koji obje zemlje finansiraju kako bi omogućile direktnu dostavu ruskog gasa do zapadne Evrope.

Putin je još jednom pokušao da ubedi Nemačku i druge evropske zemlje da je Rusija pouzdan izvor energije. Pre sedam dana dvojica visokih zvaničnika ruskog giganta Gazproma upozorila su Evropu da će isporuke gasa možda biti smanjene zbog azijskih klijenata kao što je Kina. Gazprom obezbeđuje četvrtinu potrošnje gasa u Evropi i nagovestio je da želi da proširi svoju mrežu kupovinom zapadno-evropskih distributivnih kompanija. Zabrinuti evropski lideri izrazili su nelagodnost zbog tog projekta i objavili da oni umesto toga žele da smanje zavisnost od Gazproma.

XS
SM
MD
LG