Linkovi

Naks Tejms: Zakon o crkvama i verskim zajednicama u Srbiji manjkav


“Srbija ne bi trebalo da favorizuje sedam tradicionalnih verskih zajednica na račun manjinskih verskih zajednica”, rekao je savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog Kongresa. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Naks Tejms najpre ukazuje na neke od glavnih nedostataka novog Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Tejms: Helsinška komisija je veoma angažovana u pružanju pomoći tehničke prirode i konstruktivnih sugestija Srbiji za razne nacrte zakona o verskim slobodama. Najnovija verzija tog zakona, koju smo videli, bila je bolja od ranijih, ali ju je ipak trebalo poboljšati. Medjutim, prošle nedelje je upravo ta verzija novog zakona, sa još negativnim elementima, upućena Skupštini Srbije, koja ga je usvojila. Taj zakon je veoma važan, pošto će se njime stimulisati kriterijumi za sticanje pravnog statusa verskih zajednica u Srbiji. Prema našem mišljenju, zakonski nacrt usvojen u parlamentu, koji je predsednik Tadić danas i potpisao, ima nedostatke u oblasti nekih prava na slobodu religije: prava na registraciju verske zajednice, dvosmislenost i nepreciznost kriterijuma, velika ovlaščenja vlasti da odbiju registraciju iz neodredjenih razloga, ograničenja slobode govora i mogućnosti tih zajednica da se šire, i tako dalje. Ti nedostaci nisu ispravljeni dok su razmatrani u skupštini. Ono što nas je najviše razočaralo je amandman kojim se predvidja da sve verske zajednice moraju svake godine da se registruju kod vlasti, osim “sedam tradicionalnih” verskih zajednica. Ta klauzula nije postojala u ranijim nacrtima.

Glas Amerike: OEBS i Savet Evrope ukazuju na postupak na koji je Vlada Srbije predstavila zakon, kao i način na koji je parlament o njemu diskutovao, a zatim ga usvojio. Šta mislite o tome?

Tejms: Sve do pre nedelju dana Srbija je bila model saradnje sa medjunarodnom zajednicom i Helsinškom komisijom u domenu verskih pitanja, posebno ovog zakona, da bi se osiguralo da se njime zaštite verska prava svih gradjana Srbije. Medjutim, bili smo razočarani brzinom upućivanja tog zakonskog predloga parlamentu, uprkos nedostacima i zamerkama koje su izneli Helšinska komisija, OEBS i Savet Evrope. Taj zakon je brzo usvojen u parlamentu, koji je insistirao da ga predsednik Tadić što pre potpiše. Rad na usvajanju ovog zakonu je prešao sa vrlo transparentnog procesa na skoro tajni akt, iza zatvorenih vrata.

Glas Amerike: Pojedini analtičara smatraju da je taj verski zakon najbolja moguća varijanta u odnosu na ono što zahteva Savet Evrope i što zahtevaju Radikali. Kakve je opcije imao predsednik Tadić u ovom slučaju?

Tejms: Smatramo da je predsednik Tadić trebalo da odbije da potpiše taj zakon i pošalje ga nazad parlamentu. Na nesreću, taj zakon se ne može promeniti. Srbija ne bi trebalo da favorizuje sedam tradicionalnih verskih zajednica na račun manjinskih verskih zajednica.

XS
SM
MD
LG