Linkovi

Kondoliza Rajs i Donald Ramsfeld u nenajavljenoj poseti Iraku: Podrška novim iračkim liderima


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld doputovali su u nenajavljenu posjetu Iraku, da bi podržali lidere imenovane u skladu sa kompromisom kojim su okončani četvoromesečni politički pregovori.

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld doputovao je u sredu rano ujutro. Jutro je proveo u razgovorma sa američkim generalima, posmatrao je obuku iračkih trupa da bi potom ručao sa američkim vojnicima. Popodne mu se – na sastancima sa predsednikom Talabanijem, novim premijerom i ostalim zvaničnicima pridružila i državni sekretar Kondoliza Rajs. Iz bezbednosnih razloga posete nisu bile najavljene. Nakon jutrošnjeg sastanka sa sekretarom za odbranu, komandant američkih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi izrazio je nadu da će se skoro smanjenje broja vojnika iz Sjedinjenih država odvijati prema predviđenom planu.

“Situacija je sada malo jasnija, a što slika bude jasnija – lakše ćemo moći da dajemo preporuke "

General Kejsi je međutim dodao kako prije bilo kakve preporuke predsedniku Bušu, u vezi sa povlačenjem dela trupa - on želi da vidi da je iračka vlada funkcionalna.

“Formiranje vlade je još jedan korak. Kada vlada počne da djeluje to će biti naredni važan korak.”

General Kejsi je ranije najavio da bi preporuke o povlačenju dela američkog kontigenta iz Iraka trebalo da predoči do proleća. Proces transfera vlasti na iračku vojsku policiju u jednom delu zemlje već je počeo, kazao je Kejsi. No, sekretar Ramsfeld bio je nešto oprezniji kada je govorio o povlačenju vojnika.

“Pitanje nivoa našeg vojnog prisustva ovde zavisi od situacije na terenu i diskusije sa iračkom vladom koja će funkcionisati u narednom periodu."

Ramsfeld je novinarima rekao da je čuo da mandatar Džavad al-Maliki pokušava da formira kompetentnu vladu koja razume značaj borbe protiv korupcije i službe u interesu svih Iračana, a ne samo određenih etničkih grupa.

XS
SM
MD
LG