Linkovi

Proces proizvodnje obnovljivih tečnih goriva


Predsednik Džordž Buš založio se za povećanje proizvodnje obnovljivih tečnih goriva za sve vrste vozila, tokom narednih nekoliko godina. Očekuje se da će taj zahtev najviše ispunjavati etanol, koji se dobija iz kukuruza. Dok se pripremaju za povećanu proizvodnju, rafinerije etanola ispituju mogućnost korišćenja drugih, sporednih proizvoda u tom procesu.

U Americi postoji 97 refinerija za proizvodnju etanola, a trenutno su u proširenju ili izgradnji još 34. Etanol je zapravo alkohol dobijen iz kukuruza, pa bi se moglo reći da te rafinerije proizvode ogromne količine rakije kukuruzovače, iza koje ostaje kukuruzna jalovina. Taj sporedni proizvod može da se upotrebi za ishranu stoke. Trejsi Džouns, farmer iz države Ilinois, kaže da je svoju stoku godinu dana hranio vlažnom jalovinom i da njena upotreba ima smisla ako se cena ne bude povećavala.

”Možemo da je kupujemo samo ako je jeftina. U suštini koristimo je kao zamenu za kukuruz. A pošto je kukuruz jeftin, onda i sporedni proizvod od kukuruza mora da bude jeftin.“

Džouns kaže da stoka dobija u težini oko 10 centi po kilogramu, ako se kukuruzna jalovina meša sa drugom stočnom hranom. Razlog tome je što jalovina sadrži veći procenat proteina od kukuruznog zrna, otprilike kao sojina sačma. Zbog toga Džejson Anderson, direktor za ekonomski razvoj grada Rošela, u državi Ilinois, misli da bi kukuruzna jalovina mogla i da se izvozi kao hrana. Zbog velikog američkog trgovinskog deficita, oko polovine brodskih kontejnera vraća se prazno u svoje polazište. Anderson smatra da bi jalovina bogata proteinima mogla da se preradjuje u neku vrstu visikoproteinske kukuruzne hrane i šalje u inostranstvo.

”Sušena jalovina mogla bi da se pakuje u hermetički zatvorene kontejnere i preko Tihog okeana šalje u zemlje u kojima nema dovoljno hrane.“

Medjutim, farmer Trejsi Džouns smatra da su proizvodjači etanola već zaključili da će kukuruzne jalovine biti u ogromnim količinama i da još računaju sa tim da će od nje imati neku zaradu:

”Kada prave svoju računicu za rafinerije etanola, oni ne planiraju da ovaj sporedni proizvod dele besplatno. Znači da moraju nešto da zarade od toga.“

Džouns dodaje kako je primetio da proizvodjači etanola nazivaju jalovinu paralelnim, a ne sporednim proizvodom. On kaže kako je to marketinški trik da se za nju traži dobra cena, uprkos što bi uskoro moglo da je bude na tržištu u velikim količinama.

XS
SM
MD
LG