Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Na naslovnim stranicama američke štampe danas čitamo opširne izvještaje o najavi mjera kojima predsjednik Buš pokušava da utiče na pojeftinjenje nafte i naftnih derivata. U gazeti koja izlazi u Kolorado Springsu istaknut je naslov: Buš obećava da će iskorijeniti naduvavanje cijena – što je po nekima jedan od ključnih razloga naglog skoka cijena benzina. Los Anđeles Tajms na drugoj strani piše kako su «predsjednikovi prijedlozi samo kap u buretu nafte» i potom objašnjava da «benzin neće pojeftiniti, jer sufaktori koji formiraju cijenu nafte i derivata globalni, kompleksni i van domašaja predsjedničkih dekreta».

USA Today u specijalnom izvještaju koji najavljuje i na naslovnici piše o sve većem interesovanju Amerikanaca za putovanja u Aziju i obilazak turističkih destinacija na Dalekom istoku – posebno u Kini i Vijetnamu. Broj Amerikanaca koji putuju u 12 azijskih država, prema podacima vlade koje prenosi USA Today povećao se za 31 odsto u odnosu na godinu ranije. List procjenjuje dalje jačanje turizma – posebno u ekonomski najjačim zemljama Kini i Indiji.

Detroit Fri Press nije jedini list koji na naslovnoj stranici najavljuje nacionalnu bioskopsku projekciju filma United 93, o hrabrosti putnika koji 11. septembra 2001. nisu doyvolili teroristima da još jednim putničkim avionom realizuju svoje terorističke ciljeve u američkoj prijestonici. Publika će biti iznenađena scenskom vjerodostojnošću piše Detroit fri press u tekstu pod naslovom "United 93 će nas vratiti u realnost terora". Film "United 93" premijerno je prikazan u utorak uveče na festivalu Tribeca u Njujorku.


XS
SM
MD
LG