Linkovi

CIA obavila preko hiljadu letova preko teritorija evropskih zemalja


Ti letovi su navodno korišćeni za prebacivanje osumnjičenih terorista sa Bliskog istoka u druge regione. Medjutim, nisu svi članovi parlamenta uvereni da su ti letovi zaista obavljeni.

Najnovije tvrdnje su sadržane u prvom preliminarnom izveštaju specijalnog istražnog komiteta Evropskog parlamenta o aktivnostima CIA-e u Evropi. Italijanski zakonodavac, Djovani Klaudio Fava, koji je sačinio izveštaj smatra da su pomenuti letovi aviona CIA-e predstavljali kršenje medjunarodnog prava. Fava takodje pominje da postoje i dokazi da su avioni CIA-e iz Evrope leteli za zemlje u kojima je dozvoljena tortura. On optužuje CIA-u za kidnapovanje i nezakonito pritvaranje navodnih terorista na teritorijama zemalja članica EU. SAD negiraju da su ilegalno prebacivale osumnjičene teroriste, dok je tortura u suprotnosti sa američkim zakonima. Evropski parlament nije jedina institucija koja vodi istragu i tajnim aktivnostima CIA-e u Evropi.

Početkom godine, specijalni istražitelj Saveta Evrope, sa sedištem u Strazburu, takodje je sugerisao u svom izveštaju da je CIA tajno prebacivala osumnjičene teroriste u treće zemlje, i da su, ako je do toga zaista došlo, evropske vlade morale da budu upoznate sa takvim aktivnostima. Ove dve istrage usledile su posle medijskih izveštaja prošle godine da je CIA tajno prebacivala navodne pripadnike al Kaide i držala ih u tajnim zatvorima u istočnoevropskim zemljama. Medjutim, ni Evropski parlament ni Savet Evrope nisu izneli nepobitne dokaze da je do tih letova zaista došlo i da su zatvori zaista postojali. Neki članovi Evropskog parlamenta, poput Čarlsa Tanoka, su stoga i dalje sumnjičavi.

«Ne verujem da će ovaj istražni komitet doći do čvrstih dokaza i do nečeg što već nije objavljeno. Sumnjam da ćemo pronaći dokaze da je Amerika zaista prebacivala ljude u treće zemlje da bi bili podvrgnuti torturi.»

Tanok je takodje kritikovao parlamentarnu istragu zbog toga što je postavljena kao da je u pitanju sudski proces i dodaje da bi izveštaji o tajnim letovima CIA-e trebalo da budu van nadležnosti tog tela.

«To je nešto što su zemlje članice trebalo da razmotre sa američkim vlastima. Naš zadatak je bio da utvrdimo da li je došlo do ove vrste transfera ljudi preko teritorija članica EU ili zemalja kandidata ili iz tih zemalja u treće zemlje ili teritorije, gde ne postoji adekvatna zabrana torture.»

Istražni odbor Evropskog parlamenta će, u okviru svoje istrage, ove nedelje uputiti delegaciju u Makedoniju, dok će grupa zakonodavaca sledećeg meseca posetiti SAD u očekivanju da se sastane sa državnim sekretarom, Kondolizom Rajs, i direktorom CIA-e, Porterom Gosom.

XS
SM
MD
LG