Linkovi

Džonson: Najveći stepen autonomije Kosova je nerealan politički koncept


“Najveći stepen autonomije ali ne i nezavisnost Kosova je ideja ali ne i realan politički koncept” kaže naučni saradnik vašingtonskog Centra Voodru Vilson i Huverovog instituta pri univerzitetu Stanford, Ros Džonson. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike Džonson se najpreosvrnuo na često postavljano pitanje da li je Vašington već formulisao svoj stav o budućem statusu Kosova.

Džonson: Mislim da je Vašington formulisao svoj stav o tom pitanju. Kao što znate, sadašnji prioritet je da se postigne rešenje putem pregovora, ali to je samo jedan deo jednačine. Drugi je da pitanje statusa Kosova treba rešiti ove godine i u skladu sa voljom naroda Kosova. Prema saopštenjima Kontakt grupe, američke administracije i drugih, takvo gledište ide u pravcu nezavisnosti Kosova i tu ne vidim alternativu.

Glas Amerike: Da li je moguće postići saglasnost o decentralizaciji i kako bi ona mogla da se uspešno sprovede u delo na Kosovu?

Džonson: Mislim da postoji osnova za postizanje uspešne decentralizacije zasnovane na samoupravi na lokalnom nivou, i to na etničkoj osnovi za manjine, posebno srpsku, uz mogućnosti bliskih veza sa Beogradom u oblasti obrazovanja i zdravstva. Ali to takodje znači da se od Srba očekuje i odgovrajući odnos prema vlastima u Prištini. Potrebno je rešiti i tehnička pitanja, zaštitu istorijskih spomenika, manastira, crkava i drugo. Medjutim, ono o čemu ne verujem da će se pregovarati, a šta je srpska strana stavila na pregovarački sto, jeste autonomni srpski region svih srpskih opština na teritoriji Kosova.

Glas Amerike: Šta mislite o tezi Srbije “najveći stepen autonomije, ali ne i nezavisnost?

Džonson: Do sada ni jedna predsavnik vlade Sribje nije dao detaljno obrazloženje tog stava. To je samo ideja, ali ne i realan politički koncept. Kosovo je ili deo Srbije, kojim bi se upravljalo iz Beogrda, što mislim da nije realno, ili je odvojena država koja će uvažavati sva prava manjina, osobito Srba. Ako je koncept “najvećeg stepena autonomije” realna mogućnost, njega bi srpski predstavnici trebalo da razrade i javno saopšte.

Glas Amerike: Ako Kosovo dobije nezavisnost, kakve bi mogle da budu regionalne posledice?

Džonson: Posledice se umoguće. Ako Kosovo postane nezavisno -- komentarišu neki glasovi iz Republike Srpske -- zašto to ne bi moglo da važi i za Banja Luku? Takva pitanja treba ostaviti svakom narodu da sam o njima odlučuje... Čuje se takodje da bi nezavisno Kosovo moglo da destabilizuje Makedoniju. Ne verujem da će to biti slučaj. Pitanja prava albanske manjine u Makedoniji su, mada ne savršeno, relativno dobro rešena. Svakako, nezavisno Kosovo bi moglo da pokrene neka nova pitanja koja će morati da se reše.


XS
SM
MD
LG